Начало
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендилски вести

Пореден успех за голямата Адела Харалампиева

Ръководството на читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил изказва своите поздравления към г-жа Адела Харалампиева – преподавател по народно пеене, ръководител и диригент на Фолк Арт Формация към читалището, за поредния голям успех на нейна възпитаничка - Християна Гогева спечели престижното трето място в таз годишното издание на Конкурса за изпълнителско изкуство „Пирин фолк 2023“. Тя плени публиката и журито с изпълнение на песента „Айде, зайди“.

продължава>

 

Проф. Атанас Куртев издаде свои текстологични обработки на клавирни пиеси

Известният пианист и педагог дарява изданието на желаещите.
"Тайните предимства на зоналното и процесуалното музициране" е наречен сборникът, който уважаваният пианист и педагог проф. Атанас Куртев подготви и издаде като учебно пособие за всички негови млади колеги, които биха искали да усъвършенстват творческите си способности. Той предлага свои текстологични разработки, които стимулират стилистичната ориентация при изпълнението на клавирни творби от 32-ма композитори - от Шуберт и Шуман, през Барток и Берг, до Пипков и Ненов.

продължава>

 

Работещи библиотеки има в повече от половината български училища

В 1395 училища има оборудвани библиотеки. Това са повече от половината български училища, а в много други има оформени кътове за четене. През учебната 2021/2022 година работят 350 щатни библиотекари в училищата, като 61 от тях са назначени през предходната година. Това стана известно на конкурс на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) - за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците - 2023“, организиран от Синдиката на българските учители съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

продължава>

 

Почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство в Рилския манастир, където започна литургия в памет на цар Борис III

Почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство в Рилския манастир, където тази сутрин започна Заупокойна архиерейска Света Литургия по повод на 80-годишнината от кончината на Цар Борис III. След литургията в храма на Рилската света обител ще се състои и панихида.
На литургията присъстват Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата му Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстват.

продължава>

 

Засилено полицейско присъствие около Рилския манастир

Засилено полицейско присъствие ще има в понеделник - Голяма Богородица по стар стил и заради Панихида, която се отслужва  в Рилския манастир за кончината на цар Борис III, на 28 август се навършват 80 години от смъртта му. Още преди 15 август - Богородица по нов  стил, на среща при игумена на Рилската обител Адрианополоския епископ Евлогий, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и шефът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Венцислав Григоров беше обсъден план по охраната на района в дните, когато се очаква увеличаване на броя на посетителите и на туристите в манастира.

продължава>

 
Партньори