Начало От страната Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас


Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, която е публикувана за обществено обсъждане.
Промените са изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.
Министър Цоков: Ролята на учителите все повече ще бъде на творци при работата с учениците
„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.

продължава>

 

Синодалните учебници по Православие за 10-и и 12-и клас са одобрени от министъра на образованието и науката


Синодалните учебници по „Религия - християнство-православие“ за 10-и и 12-и клас са утвърдени с официални заповеди от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Новите два учебника се включват в списъка на Министерството на образованието и науката (МОН) с познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование, съобщиха днес от Българската патриаршия.
По думите им предстои нов тираж на всички учебници на Светия синод, издадени до този момент, както и отпечатването на двата новоодобрени за 10-и и 12-и клас, които ще могат да се използват в българските училища в предстоящата 2023/2024 учебна година.
„Това е исторически принос на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП), с който се осигурява пълен набор от учебници за всички етапи и класове на училищното обучение по „Религия – Християнство-Православие“ след повече от 75 години липса на официални учебни програми и възрастово съобразени пособия по този учебен предмет“, коментират от Българската патриаршия.

продължава>

 

Учителските заплати се увеличават с 15%, минималната става 1709 лв.

Учителските заплати се увеличават с 15% по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха министърът на образованието и науката Галин Цоков и социалните партньори - синдикати и сдружения на училищни директори.
Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.
С подписания анекс минималната основна заплата на учителите става 1709 лева. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти: ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направления, информационни и комуникационни технологии, логопеди, психолози, педагогически съветници и други.

продължава>

 

Здравната вноска за безработните вече е 31,20 лв. месечно

От 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти -неосигурени на друго основание и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат минимум 31,20 лева месечно.

продължава>

 

Премиерът акад. Денков: Стара Загора, Перник и Кюстендил могат да са икономическото сърце на БългарияТрябва да използваме по най-добрия начин европейските инвестиции и да ги съчетаем с частни, за да могат районите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил, не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков обяви в началото на днешното правителствено заседание, че Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони вече са публикувани за обществено обсъждане.

продължава>

 
Още статии...
Партньори