Начало От страната Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

Работещи библиотеки има в повече от половината български училища

В 1395 училища има оборудвани библиотеки. Това са повече от половината български училища, а в много други има оформени кътове за четене. През учебната 2021/2022 година работят 350 щатни библиотекари в училищата, като 61 от тях са назначени през предходната година. Това стана известно на конкурс на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) - за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците - 2023“, организиран от Синдиката на българските учители съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

продължава>

 

Нова учебна година, нови промени, но: Намаляване на домашните няма да има!

Намаляване на домашните за учениците няма да има, обяви пред bTV министърът на образованието Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.
"Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите", категоричен бе той.
По думите му става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове.

продължава>

 

От 21 август стопаните кандидатстват по схемата за напояване

От 21 август (понеделник) до 02 октомври 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г., утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.
Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК),  ще се приемат в областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие” (ДФЗ), отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП). Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

продължава>

 

МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас


Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, която е публикувана за обществено обсъждане.
Промените са изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.
Министър Цоков: Ролята на учителите все повече ще бъде на творци при работата с учениците
„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.

продължава>

 

Синодалните учебници по Православие за 10-и и 12-и клас са одобрени от министъра на образованието и науката


Синодалните учебници по „Религия - християнство-православие“ за 10-и и 12-и клас са утвърдени с официални заповеди от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Новите два учебника се включват в списъка на Министерството на образованието и науката (МОН) с познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование, съобщиха днес от Българската патриаршия.
По думите им предстои нов тираж на всички учебници на Светия синод, издадени до този момент, както и отпечатването на двата новоодобрени за 10-и и 12-и клас, които ще могат да се използват в българските училища в предстоящата 2023/2024 учебна година.
„Това е исторически принос на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП), с който се осигурява пълен набор от учебници за всички етапи и класове на училищното обучение по „Религия – Християнство-Православие“ след повече от 75 години липса на официални учебни програми и възрастово съобразени пособия по този учебен предмет“, коментират от Българската патриаршия.

продължава>

 
Още статии...
Партньори