Начало От страната Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

Над 1400 деца са отглеждани в приемни семейства по проект „Приеми ме 2015“

Към 30 септември 2023 г. децата, отглеждани в приемните семейства по проекта „Приеми ме 2015“, са 1467. Това показва ежемесечният анализ на Националния екип за организация и управление на проекта, за който информира на сайта си Агенцията за социално подпомагане (АСП).
За деветмесечието на настоящата година се регистрира незначително намаление на децата под приемна грижа – от 1493 през януари до 1467 в края на септември. В същия период се наблюдава и спад в броя на утвърдените приемни семейства към проекта – от 1770 в началото на 2024 г. до 1684 в края на деветмесечието.

продължава>

 

МОН: Всеки ученик с безплатен офис пакет на до 5 устройства

Всеки ученик в България може да ползва безплатно лицензиран офис пакет на Майкрософт на до 5 устройства. Такива лицензи имат и 67 500 учители. Това е заложено в действащия договор между Министерството на образованието и науката и технологичната компания.
Проектът на МОН за изграждане на единна национална идентификационна система в предучилищното и училищно образование, както и за „Дигитална раница“ за онлайн уроци, е един от най-големите в световен мащаб по отношение на внедряването над 1 милион лицензи за всички учители и ученици. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора на „Майкрософт България“ Калин Димчев.

продължава>

 

Честваме паметта на свети евангелист Лука и на света Злата Мъгленска

Свети Лука бил един от широкия кръг на 70-те апостоли на Иисус Христос. Според преданието бил родом от Антиохия, Сирия, и не бил от еврейски произход, но бил прозелит, т.е. приел юдейската вяра.
В деня на Христовото възкресение той е един от двамата пътници за Емаус, на които се явил Иисус. След Петдесетница, когато всички апостоли тръгнали да проповядват Христовото учение по света, Лука станал спътник на апостол Павел, който го споменава в посланията си като "обичния лекар". Написал е едно от четирите евангелия, които описват живота и делата на Спасителя, затова е наречен евангелист. Написал и книгата Деяния апостолски.

продължава>

 

Близо 14 000 ученици са стажували в рамките на "Ученически практики - 2"

Близо 14 000 ученици са преминали през стажове в реална работна среда във фирми и предприятия в цялата страна в рамките на проекта "Ученически практики - 2" на Министерството на образованието и науката. Много от тях вече имат трудови договори и след завършването си са започнали постоянна работа в дружествата, в които са изкарали стажа си, съобщават от МОН.

продължава>

 

Спират шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

От днес, 9 октомври ще бъде спрян един от работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй" за планов годишен ремонт, съобщиха от централата.
Спирането е съгласувано с Електроенергийния системен оператор, който управлява мрежата на страната, предава БНТ.
Привечер ядрената централа произвежда половината от тока в страната. Тогава намалява производството на електроенергията от слънчеви панели.
Осигурени са необходимите ресурси и персонал за извършване на плановия ремонт, уверяват от АЕЦ. Очаква се блокът да бъде пуснат отново до края на ноември.
"По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания", обясняват от "Козлодуй".

продължава>

 
Още статии...
Партньори