Начало От региона Култура
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

култура

Заключителен концерт в рамките на камерна музикална академия

На 31 май 2022 г. в читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил се проведе заключителен концерт на участниците в проект „Камерна музикална академия“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021".
Проектът бе реализиран в периода януари - май 2022 г. и в него се включиха 20 ученици от музикалната школа на читалище „Братство 1869“ – класове по китара, цигулка, пиано и акордеон. В продължение на 2 месеца участниците преминаха индивидуални уроци по съответния инструмент, в рамките на които усвоиха различни класически музикални произведения от български композитори. В следващите 2 месеца под ръководството на високо квалифицирани преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София бяха проведени 8 открити урока по китара, цигулка, пиано и акордеон, както и бяха сформирани няколко камерни формации, които разучиха и изпълниха конкретни музикални произведения в рамките на 5 заключителни концерта в края на проекта в различни градове – Дупница, Перник, София, Благоевград и последния в гр. Кюстендил.

продължава>

 

Класически концерти в рамките на Камерна музикална академия

Млади кюстендилски дарования от Музикалната школа на читалище „Братство 1869“ Кюстендил изнесоха класически концерти в градовете Дупница и София съответно на 5 и 12 май. Инициативите са част от проект „Камерна музикална академия“, реализиращ се от читалище „Братство 1869“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021".
В концертите се включиха ученици от школите по цигулка, китара, пиано и акордеон, които преминаха индивидуален курс на обучение по съответния инструмент, както и по камерна музика.

продължава>

 

С два проекта облагородиха пространството пред РБ Емануил Попдимитров

С два проекта спечелени пред общинският Фонд за насърчаване на местни инициативи от РБ„Емануил Попдимитров“ преобразиха пространството пред сградата на библиотеката.
„Капаците на отдушниците, плочника пред библиотеката, безплатният WI-Fi, пейките с послания „Облегни се на книгите, които ни свързват“, бяха част от първият проект за облагородяване на пространството пред библиотеката. Вторият проект нарекохме Арт- пространство.

продължава>

 

Изложба "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" в галерията в Кюстендил

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ бе открита в ХГ „Вл.Д.Майстора”. Това е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи съвместно с екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Изложбата бе открита от кмета Петър Паунов, ген. директор на БТА Кирил Вълчел и директорът на галерията Валентин Господинов .

продължава>

 

Новата сцена при Арката на пл. "Велбъжд" ще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова

Новата сцена при Арката на пл. "Велбъжд" ще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова,това съобщиха на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Иван Андонов.
"Вчера беше опелото на нашата съгражданка Олга Борисова. Това беше и повод да продължим разговора с Иван Андонов, като имаше предложение да бъде поставена паметна плоча или нещо, което да остави спомен за поколенията.

продължава>

 
Още статии...
Партньори