Начало От региона Култура
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

култура

Фотодокументална изложба за Никола Атанасов

На 26.10.2020 г. от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил  бе открита фотодокументална изложба по повод 134-годишнината от рождението на композитора Никола Атанасов.
Никола Атанасов, роден в гр. Кюстендил е един от творците, положили основите на българската професионална  музика и създател на Първата българска симфония. След завършване на образованието си композиторът учителства в Стара Загора, Плевен и София. От 1923 г. е преподавател в Държавната музикална академия, от 1929 г. е професор по музикално-теоретични дисциплини, а в периода 1934-37 г. е Ректор на Държавната музикална академия.

продължава>

 

Ученици ще могат да се запознаят с графичните системи на българските азбуки

Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил посвещава седмица преди 1 ноември - Ден на народните будители, на българската писменост, просвета и култура, съобщиха от библиотеката.
През тази седмица всички ученици от основните и средните училища ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата, с историята на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци - върху пясък, с перо, да се докоснат по пишеща машина от близкото минало.

продължава>

 

Филмът Дани. Легенда. Бог сниман в Кюстендил по кината в страната

Филмът  "Дани. Легенда. Бог" ще бъде пуснат по кината в страната, след като преди дни премина софийската премиера. Филмът е заснет през миналата година в Кюстендил. Премиерата на филма трябваше да бъде през март, но бе отложена. Това е вторият филм сниман в близките години в Кюстендил, предишният бе „Каръци“ на Ивайло Христов. Режисьор и продуцент на "Дани. Легенда. Бог"  е Явор Петков, който със собствени средства е заснел филма. Във филмът главната роля се изпълнява от Димо Алексиев.

продължава>

 

Кюстендилска писателка с награда от Европейската седмица на мобилността

Mилeнa Kpyмoвa e oтличeнa зa втopa пopeднa гoдинa oт Peгиoнaлнa инcпeĸция пo oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe-Πлoвдив в ĸoнĸypc, пocвeтeн нa Eвpoпeйcĸaтa ceдмицa нa мoбилнocттa. Tя cпeчeли втopa нaгpaдa зa cвoя paзĸaз “Paзличeн cвят”.
Идeятa зa oтбeлязвaнe нa Eвpoпeйcĸaтa ceдмицa нa мoбилнocттa пъĸ бeшe нoминиpaнa зa eднa oт нaй-opигинaлнитe в Eвpoпeйcĸия cъюз. Taзи гoдинa тeмaтa бe „Cъбyдиx ce и видяx гpaдa paзличeн”, a ĸюcтeндилcĸaтa пиcaтeлĸa cпeчeли пoчeтнoтo втopo мяcтo. Цялocтният зaмиcъл в ĸoнĸypca e cвъpзaн c eĸoлoгиятa и cъзнaтeлнoтo oтнoшeниe ĸъм oĸoлнaтa cpeдa.
“Moят paзĸaз вĸлючвa тaзи идeя, ĸaтo гepoят в ycлoвиятa нa извънpeднo пoлoжeниe oтĸpивa блaгoпpиятни пpoмeни в cвoя гpaд, ĸoйтo e cмълчaн, дишaщ чиcт въздyx и нaпoeн c птичи пecни“, cпoдeля Mилeнa Kpyмoвa.

продължава>

 

Юбилеен конгрес на Съюза на народните читалища

На 27 септември 2020 г. в театър "Сълза и смях" гр. София се състоя 35-тият Юбилеен конгрес на Съюза на народните читалища, в който участие взеха представители на читалищата от област Кюстендил. 
Официален гост на събитието бе министърът на културата Боил Банов, който прочете приветствие до Съюза на народните читалища от премиера Бойко Борисов.
Министърът на културата връчи наградата „Златен век – печат на Симеон Велики“ на председателя на читалище „Братство 1869“ г-н Иван Андонов за приноса му, поддържането и разпространението на българските традиции и духовност, у нас и по света.
Д-р Николай Дойнов бе преизбран единодушно за четвърти мандат за председател на Съюза на народните читалища. Иван Андонов бе избран за член на Върховния читалищен съвет.

 
Още статии...
Партньори