Начало От региона Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024

Читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил обявява Осемнадесети национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” - Кюстендил, 2024. Литературният конкурс е ежегоден и се провежда през месец май, под патронажа на кмета на община Кюстендил.  В него могат да участват автори от цялата страна.
Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.
За жури се канят утвърдени имена в българската литература.

продължава>

 

85 години от рождението на Биньо Иванов

На 16.01.2024 г. от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил ще бъде открита фото-документална изложба по повод 85-годишнината от рождението на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с нашия град. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, книги, посветени на него, както и архивни снимки от неговия живот.
По време на събитието официално ще бъде обявено Осемнадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов и организиран от читалище „Братство 1869”. Регламента на конкурса може да видите тук!
Биньо Стоянов Иванов е роден на 16.01.1939 г. в с. Бараково, Кюстендилско. Завършва висшия икономически институт в София (1965). Работи в промишлено предприятие в Кюстендил и в местния литературен печат.

продължава>

 

Четирима автори са номинирани за националната награда за живопис на името на Майстора

Дванадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора ще се състои на 1 февруари в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, съобщи пред БТА директорът на галерията Валентин Господинов. Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. През тази година журито е определило номинациите на четирима автори, сред които ще бъде избран и носителят й за 2023 година. Четирите постъпили предложения са Валентин Дончевски от Стара Загора, Георги Андонов от Кюстендил, Динко Стоев, преподавател в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", и проф. Димитър Чолаков.

продължава>

 

Напредък на проекта "Изкуство и култура за всички"

В периода 1.11-31.12.2023 г. в рамките на проект „Изкуство и култура за всички" по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” бяха реализирани дейности, които имат принос към постигането на целите на проекта.  
През месеците ноември и декември 2023 г. продължи провеждането на обучение на деца и младежи в Школата по народни танци и пеене под ръководството на професионални преподаватели по народно пеене и хореографи по народни танци от НЧ „Братство - 1869” гр. Кюстендил и НЧ „В. Левски 1965” гр. Кюстендил.

продължава>

 

Стотици джамалджии разтърсиха площада в Кюстендил

Първото по рода си за града под "Хисарлъка“ шествие се проведе на Стафановден и се организира от Общината. В него участие взеха над 300 души от групите от селата Ябълково, Жабокрът, Пиперков чифлик, Слокощица, Гирчевци.
Шумните звуци на кукерски чанове и звънци огласиха центъра на града, а джамалджиите гониха злите духове и наричаха за здраве.  Карнавалното шествие тръгна от Общински драматичен театър и продължи по централната градска алея към площад "Велбъжд“. Кметът инж. Огнян Атанасов и зам.- кметът Кристиян Иванчов поведоха обединените кукерски групи.

продължава>

 
Още статии...
Партньори