Начало От страната Образование Министър Игнатов: Образованието трябва да стане по-прагматично
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Министър Игнатов: Образованието трябва да стане по-прагматично

В образованието не бива да се правят резки движения и затова трябва да се местят само отделни елементи между класовете, за да отидат, където им е мястото. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той даде пример с обявената информация, че изучаването на Питагоровата теорема се предвижда да бъде преместено в учебника по математика за 6 клас от този за девети.
По мнението на Игнатов децата трябва да бъдат отдалечени от сухата теория, а тя да бъде изтеглена в горните класове, така че образованието да стане по-прагматично. "Знаенето трябва да се превърне в можене, в инструмент за вземане на решения", коментира министърът. Той посочи, че идеята учениците да изпълняват и проекти е пример за това. Чрез тях се предвижда те да стигнат сами до някакво знание – с помощта на учител или родител, също включени в проекта. Такива знания остават в съзнанието за по-дълго, посочи Игнатов. Пример за такъв проект е да се прочете книга, която после да бъде представена пред класа. Според министъра проектите ще дадат представа на учителите и родителите за интересите на децата, които да бъдат открити по-навреме.
Тетрадките с фолкпевици, изобразени върху кориците, са синдром на лошо планиране. С писмо до директорите на училища е разпоредено при срещи с родителите да се обясни, че такива тетрадки не са добре дошли в българското училище. Според него в такива казуси трябва да се действа с метода на убеждението, защото няма наредба, която да забранява подобни неща. По думите му в скоро време върху кориците ще преобладават образите на Ботев, Левски и Паисий.

 

 
Партньори