Начало От страната Образование Религията няма да е задължителна в училище
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Религията няма да е задължителна в училище

Няма да се върви към задължително изучаване на предмета "Религия" в училище, категорична бе заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова в отговор на искането на Светия синод религията да стане задължителен предмет в училище.

"В България има регистрирани над 115 вероизповедания и предложение като това, което прави Светият синод, означава, че трябва да дадем възможност на всички тези вероизповедания, които са официално регистрирани, да влязат в училище“, коментира Дамянова.
В проекта на Закона за предучилищното и училищното образование е запазено сега съществуващото изучаване на религията като задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка (ЗИП или СИП).
"Детето влиза в училище най-напред с това поведение, което получава и е видяло вкъщи", коментира Милена Дамянова по повод на аргументите на Светия синод, че ако религията стане задължителен предмет, ще намалее агресията в училище и тя ще спомогне за възпитаването на учениците в християнски ценности.
Църквата има възможност да работи за намаляването на негативните тенденции сред младите хора - чрез своите неделни училища, отбеляза в заключение заместник-министърът на образованието.

 

 
Партньори