Начало От региона Новини В с. Гърляно отвори врати нов православен храм, носещ името “Св. Неделя”
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

В с. Гърляно отвори врати нов православен храм, носещ името “Св. Неделя”

Красивият храм-параклис в с. Гърляно, носещ името на Св. Неделя, днес официално отвори врати за вярващите. За последно християнски храм в селото е имало по Римско време. И днес, след близо 20 години изграждане - с подкрепата на редица дарители, на местна и държавна власт, “Св. Неделя” бе тържествено осветена от Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, в съслужение с Архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска епархия, свещеници от Кюстендилска духовна околия и гости.
На освещаването и Светата Литургия присъстваха десетки жители и гости на населеното място. Молитвено участие в празничното богослужение взеха и кандидатите от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски, Радослава Чеканска, Михаела Крумова, Иван Каназирски, Моника Стоичкова и Таня Иванова. Присъства и областният координатор Даниел Данчев, заедно със своето семейство и близки роднини, които през годините са помагали за изграждането и довършването на храма.

Откриването уважиха още областният управител инж. Александър Пандурски и неговият заместник Георги Джоглев, кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на ОбС Димитър Велинов, екскметът Петър Паунов със своето семейство, съветници, общественици и бизнесмени.
С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, председател на Св. Синод на Българската православна църква и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе извършен малък чин за освещаване на храм-параклиса и бе отслужена първата Св. Литургия в него.
Велбъждският епископ Исаак отправи слово към присъстващите, в която благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на община Кюстендил. В него владиката подчерта, че това е духовен, но и исторически момент не само за село Гърляно, а и за Кюстендилска околия, Софийска епархия и за цялата Православна църква.
Негово Преосвещенство обясни, че на територията на Кюстендил няма друг храм, посветен на Св. Неделя. “Този храм днес го виждаме в този благолепен вид, благодарение на добрите сърца на житителите на село Гърляно, подпомагани от община Кюстендил - в лицето на екскмета Петър Паунов и настоящия кмет инж. Огнян Атанасов. Най-вече благодарение на доброто сърце, което прояви г-н Данчев и неговото семейство. Всички, които се потрудиха за този храм, са приятели на Христа и Църквата. Това е исторически ден, но и духовен празник за жителите на село Гърляно”, завърши словото си Велбъждският епископ.
Дар за новия храм - икона на Божията майка, бе изпратена от Старозагорският митрополит Киприан.
След Литургията бе осветен и раздаден курбан за здраве и благословение на стотиците присъстващи на празника.

 

 
Партньори