Начало От региона Новини Отлагат избора на „Девойка Кюстендилска пролет“
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Отлагат избора на „Девойка Кюстендилска пролет“

Кюстендил обявява тридневен траур заради кончината на Патриарх Неофит
Тридневен траур в цялата страна, заради кончината на Главата на Българската православна църква- Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит, който почина вчера - 13.03.24г. в 22:22ч.
На извънредното заседание на Общински съвет-Кюстендил, днес - 14.03.24г., съветниците от местния парламент гласуваха Решение за промяна на датата, на която ще се проведе церемонията по избора на „Девойка Кюстендилска пролет“ 2024. Тържествената церемония беше предвидена да се проведе на 16.03.2024г. (събота), но поради тъжната вест и траура на целия български народ, избора на новата „Девойка Кюстендилска пролет“ ще се състои на 20.03.24г. от 19:00ч., на пл. „Велбъжд“.
Заседанието на Кюстендилския общински съвет започна с минута мълчание, в памет на Негово Светейшество Патриарх Неофит, а председателят на ОБС – г-н Димитър Велинов заяви, че България и Кюстендил е загубила своя духовен водач.
На пресконференция, след края на сесията на съветниците, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов заяви:
„Днес цяла България скърби за кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Изпращаме го с дълбока скръб и се прекланяме пред светлата му памет.“
Във връзка с дните на всеобщо смирение и преклонение пред светлата памет на духовния ни водач и обявеният национален траур, община Кюстендил отлага всички планирани културни мероприятия и тържества.
Програмата по отбелязването на „Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще започне на 20.03.24г. и ще продължи в дните от 21-ви до 24-ти март по предварително оповестения график.
Преди година, с Решение на Общински съвет-Кюстендил, Негово Светейшество Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит бе удостоен с най-високото отличие в общината „Почетен гражданин на Кюстендил“. Тогава той посрещна официална делегация от Кюстендил, в Софийска света митрополия, където се проведе и церемонията по връчването на званието. Отбелязано бе тогава пред Патриарха, че Кюстендил е единствената община, в която се изучава религия-православие в детските градини и училища.

 
Партньори