Начало От региона Новини Маскараден фестивал „Джамала“ идва за първи път в Кюстендил - пищен и огласян от звън на чанове
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Маскараден фестивал „Джамала“ идва за първи път в Кюстендил - пищен и огласян от звън на чанове

В „Джамалджийското село“ жителите и гостите на града ще могат да се насладят и на вкусна храна и ароматни напитки
На 10 февруари февруари Кюстендил ще е домакин на първото издание на маскарадния празник и ще посрещне над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари, бабугери, които ще се съберат, за да представят богатството на маскарадните игри, съобщиха от Общината.
В националния фестивал участие ще вземат 17 групи от кюстендилските села Ябълково, Гирчевци, Багренци, Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът и гости от общините Земен, Брезник, Ковачевци, Перник, Разлог, Радомир, Благоевград, Петрич, които ще прогонят злото от града и ще наричат за здраве, берекет и плодородна година.
Организатор на фестивала е Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Стартът на фестивалната програма ще бъде даден в 10:00 часа на площад „Велбъжд“, който ще се превърне в официална маскарадна сцена, където всяка една от групите ще представи своя обичай пред очите на журито и зрителите.
Преди да стигнат до първата официална сцена на площад „Велбъжд“ маскарадните групи ще дефилират по ул. „Демокрация“. Втора импровизирана сцена ще бъде обособена в пространството пред Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, където кюстендилци и гости на града ще могат да се насладят още веднъж на маскарадните групи и да се снимат с участниците от Кюстендил и страната в специално обособеното място за снимки.
За пръв път в България врати ще отвори „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала ще могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, както и да се потопят в магията на тяхната изработка, която ще бъде представена на творчески работилници.
Четири от къщичките в „Джамалджийското село“ в градинката пред сградата на Общината ще бъдат предоставени на маскарадните групи от кюстендилските села Пиперков чифлик, Ябълково, Жабокрът и Гирчевци, както и на местни занаятчии и търговци.
Специално за малките гости на фестивала две от къщичките ще се превърнат в тематични детски работилници на Център за занаяти „Старата Череша“, където малчуганите ще имат възможност да творят.
В „Джамалджийското село“ жителите и гостите на града ще могат да се насладят и на вкусна храна и ароматни напитки. Във връзка с провеждането на фестивала ще бъде въведена временна организация на движението.
Участието във фестивалната програма на маскарадните групи ще се състои в следния ред:
10:00 – Джамалджйска група към НЧ „Зора 1948“, с. Ябълково, Община Кюстендил
10:20 – Сурвакарска група при НЧ „Светлина 1929“, с. Елов дол, Община Земен
10:40 – Сурвакарска група с. Кошарево, Община Брезник
11:00 – Сурвакарска група с. Ярджиловци, Община Перник
11:20 – Кукерска група "Старчевата", гр. Разлог
11:40 – Сурвакарска група с. Гирчевци, Община Кюстендил
12:00 – Сурвакарска група с. Светля, Община Ковачевци
12:20 – Станчинарска група към НЧ „Център – 2023“, кв. Център, гр. Петрич, обл. Благоевград
12:40 – Сурвакарска група при НЧ „Светлина – 1924“, гр. Земен;
13:00 – Сурвакарска група от гр. Благоевград, кв. Струмско, Община Благоевград
13:20 – Сурвакарска група, НЧ „Светлина 1936“, с. Прибой, Община Радомир
13:40 – Мечкарска сурвакарска група, с. Пиперков чифлик, Община Кюстендил
14:00 – Сурвакарска група с. Багренци, Община Кюстендил
14:20 – Ромска сурвакарска група, гр. Радомир
14:40 – Джамалджийска група при НЧ „Просвета 1922“, с. Слокощица, Община Кюстендил
15:00 – Сурвакарска група към НЧ „Просвета – 1909“, гр. Батановци, Община Перник
15:20 – Джамалджийска група „Джамалджии“ към НЧ „Пробуда – 1928“, с. Жабокрът, Община Кюстендил
Национален маскараден фестивал „Джамала“ идва за пръв път - пищен, весел, огласян от мощния звън на хлопки, чанове и звънци.

 
Партньори