Начало От региона Новини Четирима автори са номинирани за националната награда за живопис на името на Майстора
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Четирима автори са номинирани за националната награда за живопис на името на Майстора

Дванадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора ще се състои на 1 февруари в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, съобщи пред БТА директорът на галерията Валентин Господинов. Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. През тази година журито е определило номинациите на четирима автори, сред които ще бъде избран и носителят й за 2023 година. Четирите постъпили предложения са Валентин Дончевски от Стара Загора, Георги Андонов от Кюстендил, Динко Стоев, преподавател в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", и проф. Димитър Чолаков.
"Предложено и обсъждано беше и името на Иво Бистрички, но той вече беше включен в журито и по този повод си е подал отвод", каза Господинов.
Отличието за живопис се присъжда ежегодно на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Наградата е учредена от Община Кюстендил и художествената галерия в града, Министерството на културата и Съюза на българските художници.
От 2013 година насам с нея са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов, Атанас Парушев, Румен Жеков, Румен Гашаров. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.
Победителят получава парична премия от Община Кюстендил, Министерството на културата и СБХ, в общ размер от осем хиляди лева, и статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев.
На 1 февруари, по традиция, участниците в честването ще посетят къщата-музей "Владимир Димитров - Майстора" в с. Шишковци, община Кюстендил. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като "Столицата на рая".
"Имахме желание за рождения ден на Майстора да представим и голямото издание, посветено на творчеството му, което галерията подготвя. За съжаление изданието няма да излезе от печат до 1 февруари, но тази книга ще бъде представена месец по-късно“, разказа Господинов.
Той посочи, че досега не е имало подобно издание. То ще съдържа около 440-450 страници, а в него ще намерят място илюстрации на около 380 творби на Майстора, представляващи почти цялата изложба, показана в галерията в Кюстендил през миналата година, за 140-тата годишнина от рождението на патрона й. Книгата ще представи още 50-60 творби от постоянната експозиция и 25 архивни снимки, които не са популярни сред обществеността.
"Книгата е интересна препратка от автори, живели с Майстора, с които той е контактувал и 20-тина сегашни, които са се учили от неговото творчество. Избягваме всичко, свързано с бита му, личността му в личния живот, а по-скоро го представяме като автор", разказа Господинов.
Директорът на кюстендилската галерия посочи, че това вероятно ще бъдат и последните събития, които ще се състоят в сегашната галерия, във вида, в който я познават посетителите й.
Предстои мащабен ремонт на галерията, който ще започне през тази година. Ремонтът на галерията в Кюстендил предвижда цялостно дострояване на галерията, включително на незавършената част, която в момента се използва за пърформанси. Проектът, изработен преди години, предвижда създаване на нови зали и експозиционни площи, включително подземни. На подземния терен се намира крепостната стена на антична Пауталия.

Проектът за галерията е на стойност около 22 милиона лева, като парите за нея са част от капиталовите разходи за 50 милиона лева, одобрени от правителството за Община Кюстендил.

Източник: БТА

 
Партньори