Начало От региона Новини Повече от 200 земеделски производители от кюстендилско с техника протестираха срещу вноса на украинското ГМО зърно
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Повече от 200 земеделски производители от кюстендилско с техника протестираха срещу вноса на украинското ГМО зърно

Вчера (18.09), преди обяд на пътя от с. Ябълково за София, повече от 200 земеделски производители от кюстендилско с техника протестираха срещу вноса на украинско ГМО зърно, предаде репортер на „Кубер прес“. За безопасното и безинцидентно протичане на протестните действия  се грижеха органите на реда.
Занимаващия се със земеделие от 22 години Павел Иванов в изявление пред медии, каза-че основната причина за протеста е отмяната за внос на зърнени култури от Украйна. На фона на изключително лошата стопанска година, занижените добиви, ниските цени – води целия бранш към фалит.
„ В момента изкупните цени се понижиха с по 5 – 10 стотинки за килограм на всякакъв вид продукция. В същото време търсенето спадна. Идва сезон, в който се плащат ренти, есенната кампания върви с пълна сила. Ние не може да посрещнем финансовите си нужди, а това обрича и следващата стопанска година на провал. Нашата земя не е собствена, ние я наемаме от хора. На 200 семейства съм наел техните земи и им плащам. Нека хората, които са против нас, нека се замислят дали косвено или пряко получават нещо от нашата работа“, каза още Павел Иванов, който обработва около 3 000 дка.
Земеделците припомниха, че преди броени месеци България е била в петицата от държавите граничещи с Украйна със забранен внос на украинско зърно, на централно европейско ниво забраната падна, четирите граничещи държави не отмениха забраната -само България. Отмяната на забраната ще доведе до заливане на българския пазар украинска продукция -която меко казано е със съмнително качество. Земеделските производители изразиха съмнение, че забраната е свалена под явлението на някои. Молбата на кюстендилските производители е когато управляващите взимат такива решения да се съобразяват с родното производство което втора година залежава в складовете и не може да бъде реализирано ,преработвателите не искат да изкупуват българска продукция жито, слънчоглед.
Запорожието е житницата на Украйна там се водят военни действия където има обеднен уран ,зърното е заразено. Без никакви проби и контролни сертификати то се внася у нас след разрешение на управляващите. В момента се тровят не само животните за фураж но и нашите деца, семейства и близки. Производителите са несигурни, какво може да предизвика обеднения уран и дали няма стане причина за онкологични заболявания. В Украйна която не е член на ЕС ,там са разрешени изпитания на ГМО и се извършват експерименти.
„Защо държави като Германия, Франция и Австрия не изкупуват украинско зърно ,по големи са от  нас българските производители. Украинското зърно се продава в Африка и България“, обясниха още от бранша.
Ако исканията които са ясни отдавна не бъдат изпълнени протестите ще продължат, утре с ефективни действия.
„Нека българските управляващи помислят за родното земеделие и  българския народ -който наистина заслужава да се храни с здравословно.“ Обобщиха протестиращите от кюстендилско.

 
Партньори