Начало От страната Новини Проф. Атанас Куртев издаде свои текстологични обработки на клавирни пиеси
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Проф. Атанас Куртев издаде свои текстологични обработки на клавирни пиеси

Известният пианист и педагог дарява изданието на желаещите.
"Тайните предимства на зоналното и процесуалното музициране" е наречен сборникът, който уважаваният пианист и педагог проф. Атанас Куртев подготви и издаде като учебно пособие за всички негови млади колеги, които биха искали да усъвършенстват творческите си способности. Той предлага свои текстологични разработки, които стимулират стилистичната ориентация при изпълнението на клавирни творби от 32-ма композитори - от Шуберт и Шуман, през Барток и Берг, до Пипков и Ненов.
Проф. д-р Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първият му преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва през 1964 г. в Държавната музикална академия - София, в класа на Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков" в класа на Павел Серебряков и Брюкселската консерватория "Кралица Елизабет" в класа на Едуардо дел Пуейо. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр. Защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин. От 1977 г. работи като редовен преподавател по пиано в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Става професор през 1995 г. Изнасял е концерти в над 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток.
Паралелно с концертната си дейност проф. Куртев се занимава с активна просветителска, научно-изследователска и текстологична работа, подготвяйки за печат няколко нотни издания, книги, множество статии, рецензии и научни студии. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997- 2010).  Съучредител е на музикалните дружества "Франц Шуберт" и "Рихард Вагнер". През 2010-2012 г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения "Сергей Рахманинов“ и „Александър Скрябин“.
Новото издание проф. Куртев смята да дарява по време на конкурсите, в които е жури, и на майсторските класове, които продължава да дава редовно. Подробности за разработките той разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте го в звуковия файл.

Източник: БНР

 
Партньори