Начало От региона Новини Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство.
Когато родителите му умират, а той раздал на бедни и болни своята част от наследеното и станал отшелник. Установил се в хралупата на вековно дърво край село Добърско и започна да извършва чудеса, свързани с лечението на хора. Около убежището му се установяват все повече негови последователи, като създават цял манастир.
Цар Петър I изминал 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне със светеца. Заради смирението си обаче Йоан Рилски не пожелава да се запознае с владетеля, като само му се покланил отдалеч. Това още повече увеличило славата му и към него заприиждали ученици от цяла България.
Преди успението си светецът се оттегля в пълно уединение. Умира на тази дата през 946 г., на около 70-годишна възраст.
"В този ден, когато празнуваме Успението на Свети Йоан Рилски, ние трябва да си припомним неговите подвизи в непрестанен пост молитва, покайни сълзи и в помощ на ближните. Да не говорим, че той основава Рилската света обител, която повече от 1000 години съществува и е един духовен светилник и място, в което всеки може да се докосне до нетленните мощи на светията и да получи неговото благословение, неговата помощ - всичко, което човек търси с молитва и изпълнено с любов към светията сърце", сподели за БНР Врачанският митрополит Григорий.
Стотици се очакват в Рилския манастир и в Руенската обител над родното място на светеца, Скрино.
Успението на Свети Иван Рилски, е един от най-посещаваните от миряни и богомолци ден в Рилския манастир, чиито патрон е светецът. Създаден е план за охрана на района и спазване на реда със засилено полицейско присъствие, както беше и на Голяма Богородица  в Рилската обител.
Служба, оглавена от игумена йеромонах Йоан, ще има и в Руенския манастир над с. Скрино. Очакват се миряни от Кюстендил, Благоевград, Дупница.
Междувременно ще върви и празникът на Община Бобошево - с богата програма в продължение на два дни, разказа председателят на Общинския съвет Георги Мичов.

Източник: БНР


 
Партньори