Начало От страната Новини Синодалните учебници по Православие за 10-и и 12-и клас са одобрени от министъра на образованието и науката
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Синодалните учебници по Православие за 10-и и 12-и клас са одобрени от министъра на образованието и науката


Синодалните учебници по „Религия - християнство-православие“ за 10-и и 12-и клас са утвърдени с официални заповеди от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Новите два учебника се включват в списъка на Министерството на образованието и науката (МОН) с познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование, съобщиха днес от Българската патриаршия.
По думите им предстои нов тираж на всички учебници на Светия синод, издадени до този момент, както и отпечатването на двата новоодобрени за 10-и и 12-и клас, които ще могат да се използват в българските училища в предстоящата 2023/2024 учебна година.
„Това е исторически принос на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП), с който се осигурява пълен набор от учебници за всички етапи и класове на училищното обучение по „Религия – Християнство-Православие“ след повече от 75 години липса на официални учебни програми и възрастово съобразени пособия по този учебен предмет“, коментират от Българската патриаршия.
Учебникът за 10-и клас е с автори прот. проф. д-р Людмил Малев, прот. доц. д-р Павлин Събев, проф. д-р Магдалена Легкоступ, доц. д-р Свилен Тутеков, доц. д-р Костадин Нушев и д-р Десислава Панайотова. Той акцентира върху божественото учение на Господ Иисус Христос, върху Вселенските събори на Православната църква като стълбове в опазването на догматическата чистота на апостолската вяра, върху приноса на светите отци на Църквата за утвърждаването на православния християнски мироглед за вярващите през всички времена. Учебният материал за 10-и клас разглежда и значението на Православието за оформянето на културната идентичност и за духовните постижения на българския народ. Отделя се внимание още на значението на главните християнски празници в живота на вярващите.
Автори на учебника за 12-и клас са проф. д-р Димитър Попмаринов, проф. д-р Магдалена Легкоступ, д-р Десислава Панайотова и Красимира Вътева. Според заложената учебна програма той поставя акцент върху актуални въпроси като отношението между вяра и знание, религия и екология, личност и общност, Църква и общество, Православие и култура, конфесионална принадлежност и човешки права.
„И двата учебника имат за цел да укрепват православната идентичност на учениците, изучаващи „Религия – Християнство-Православие“, като поощряват тяхната добронамереност към различните по вяра и убеждения хора, спрямо които християните следва да проявяват едновременно трезвост, търпимост и човеколюбие“, посочват от Българската патриаршия.
Главен редактор на учебниците за 10-и и 12-и клас е доц. д-р Мариян Стоядинов, а богословски редактор - проф. д-р Димитър Попмаринов. Художници са доц. д-р Ваня Сапунджиева, Катерина Милушева и Жасмина Бакалова-Минчева. Минчева отново е и графичен дизайнер проектите. Художествен редактор е доц. Йордан Йорданов.
В хода на своята работа целият екип, изработил учебниците, е бил подпомаган от иконописци, фотографи и малки художници – участници в синодалните конкурси, които дариха свои творби за илюстрирането на учебното съдържание.
Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Светия синод, изрази благодарност към всички участници в процеса по издаването на учебниците. По думите му значението на моралното и духовно възпитание на учениците изпъква като особено належащо за намаляване на агресията сред народа и цялостно подобряване на обществения климат, в който живеем. Митрополит Гавриил казва още, че евангелските ценности са най-силният фактор за облагородяването на всяко общество.
Учителите могат да получат безплатно учебниците за водените от тях групи ученици. Това се отнася както за преподавателите в светските училища, така и за тези в църковните училища. След края на учебната година учебниците се депозират обратно в училището - за следващия випуск. Само учебниците за 1-ви клас се подаряват на учениците, съобщават от Българската патриаршия.
За получаване на синодалните учебници директорите или учителите трябва да се свържат със съответната митрополия, в чийто диоцез се намират училищата им.

Източник: БТА

 
Партньори