Начало От региона Новини В Кюстендилско месят пити преди празника Панагия
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

В Кюстендилско месят пити преди празника Панагия

На много места в Кюстендилско на 14 август се прави замесване на Богородични пити преди празника Панагия "Въздигане на хляба".  Това по канона и традицията ще стане и в храма "Свети Димитър" в областния град,  а след  традиционно замесване на Богородичен хляб ще започнат  Детски работилници за месене на хляб, информират от  отдел "Култура" на Общината.
Замесването на Богородичен хляб и Детските работилници за месене на  хляб се  организират от общината и Архиерейско наместничество в Кюстендил със съдействието и участието на НЧ "Светило 1931" - Горна Гращица, ФА "Родолюбие"; художествена школа по живопис "Новите майстори".
Ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на обредния хляб и изпичането му в подница. Според традицията жените в Кюстендилско месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.
Обичай по замесването на богородичния хляб и изпичането му, при това - в стогодишна фурна, организират и в близкото село Раждавица. Най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на правенето на хляб на по-младите. Богородичният хляб ще бъде замесен с донесена от аязмото на Св. Йоан Рилски "мълчана" вода.
Началото е в 8.30 часа, като желаещите ще могат  да се включат с домашно приготвени изделия, които ще бъдат изпечени заедно във фурната. Майстор хлебар  ще разкаже за тайната на вкусния селски хляб, обявиха организаторите от сдружението "Роден край" и Етноцентър-Кюстендил.

Източник: БНР

 
Партньори