Начало От региона Новини Община Кюстендил инициира подписка срещу добив на изкопаеми в района
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Община Кюстендил инициира подписка срещу добив на изкопаеми в района

От Община Кюстендил се опасяват, че могат да бъдат направени опити за получаване не разрешително за проучване на добив на злато и полезни изкопаеми в района на с. Полетинци и община Трекляно. С тогавашното правителство са водени разговори по темата, но до спиране на тези домогвания и опити за проучване така и не се е стигнало.
"Не можем да допуснем подобно нещо, тъй като знам от сигналите на нашите сънародници в Република Сърбия от Босилеград как се експлоатират подобен тип находища и как съсипват цялата околна среда. Не можем да допуснем риск за който и да било от нас, нашите съграждани и гости. Притесненията са, че не се спазват правилата за безопасност, не се спазват всички модули заложени като безопасен добив и нямаме гаранция до момента. Практиката показва, че там където влязат подобен тип добивници повече няма нито мушица, нито рекица, нито водица" обясни кметът Петър Паунов.
Това е причината Община Кюстендил да инициира Подписка против провеждането на процедури по издаване на разрешение за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми и сключване на договори за концесия за добив на полезни изкопаеми на територията на община Кюстендил.
От утре - 10.8.2023 г. до края на месеца всеки, който иска да изрази несъгласието си с подобен тип процедури ще може да подпише подписката, която ще бъде поставена на общодостъпни места, като партера на Община Кюстендил, Читалище Братство, Туристическия център, двете поликлиники, кметствата на малките населени места и т.н.
В края на месеца подписката ще бъде бъде обсъдена на сесия на Общински съвет и изпратена на ресорните парламентарни комисии и настоящият министър на енергетиката.

Източник: kustendil.info

 
Партньори