Начало От страната Образование Избраха най-добрите български математици, които ще участват на Международната олимпиада в Япония
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Избраха най-добрите български математици, които ще участват на Международната олимпиада в Япония

В края на май бяха избрани най-добрите български ученици по математика, които ще се състезават на най-престижния турнир в света, съобщиха от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.
За 64-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор е в състав: Марин Христов (11-и клас, Софийска математическа гимназия  (СМГ), Иван Тагарев (12-и клас, СМГ), Илияс Номан (12-и клас, СМГ), Веселин Маркович (10-и клас, Математическа гимназия (МГ) във Варна), Ангел Христов (10-и клас, ППМГ в Бургас) и Божидар Димитров (12 клас, Природо-математическа гимназия (ПМГ) в Силистра).

Българските олимпийци ще премерят знания с ученици от цял свят от 2 до 13 юли в Чиба, Япония.
Формирането на националния отбор се прави на база резултатите от няколко национални състезания, от националния кръг на олимпиадата и от финално контролно по правилата на Международната олимпиада по математика.
Ръководители на националния отбор тази година са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и главен асистент Стоян Тодоров Боев (АУ), наблюдател е доц. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ и в ИИКТ-БАН).
Марин Христов е ученик в 11-и клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор. Интересът му към математиката и състезанията започва още от първи клас, като в шести клас вече се включва и в международни турнири. Най-голямо вдъхновение е получил от учителя си в СМГ Иван Симеонов. Марин има десетки успехи на световни състезания. На миналата Международна олимпиада по математика той печели сребърен медал. От Балканската има сребро и бронз, от Младежката балканиада има два златни медала, както и злато от Жаутиковската олимпиада тази година.
Иван Тагарев е ученик в 12-и клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния отбор. Той започва от малък да се явява на различни състезания по математика. В осми клас разбира, че има национални отбори и се мотивира да участва в тях. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател по математика има учителят в СМГ Илия Костов. Най-силните класирания на световни състезания на Иван до сега са сребърният медал от Международната олимпиада през миналата година, златният медал с максимален резултат на Младежката балканиада и златният медал от тазгодишното издание на Romanian Masters of Mathematics.
Илияс Номан е ученик в 12-и клас в СМГ и за втори път е част от отбора за Международната олимпиада. Той започва да участва на състезания по математика в пети клас. Голяма заслуга и мотивация за неговите постижения през годините има учителят му Илия Костов. Илияс взима участие в Международната олимпиада през 2021 г., където печели сребърен медал. Другите му успехи са сребро и бронз от Балканската - по математика, също сребро и бронз от Romanian Masters of Mathematics.
Веселин Маркович е ученик в десети клас в МГ "Д-р Петър Берон" във Варна и за първи път е част от националния отбор. Той се увлича по математиката още от малък, като в пети клас, след приемането му в МГ "Д-р. Петър Берон", започва да се състезава. Той е благодарен на учителката си Веселина Тодороска. В осми клас Веселин печели сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика.
Ангел Христов е ученик в десети клас в ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Бургас, и за първи път ще представя България на Международната олимпиада. Още в първи клас той решава да се занимава с математика и да ходи на състезания. Успехите на Ангел до сега са сребро от Iranian Geometry Olympiad, златен медал на South Africa IMC, златен медал на Canadian Grey Jey Mathematic Olympiad.
Божидар Димитров е ученик в 12-и клас в ПМГ "Св. Климент Охридски", Силистра, и за втори път е част от националния отбор. Той от малък се интересува от математика, като в първи клас започва да участва на състезания. Голяма подкрепа и мотивация за неговото представяне дължи на семейството си и на учителката си Анна Георгиева. Божидар спечели бронзов медал от Международната олимпиада миналата година, има две бронзови отличия от Romanian Master of Mathematics и сребро от Балканската тази година.
Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването й до днес.
Към 2022 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 297 медала: 56 златни, 126 сребърни, 115 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти.

 

Източник: БТА

 
Партньори