Начало От региона Новини ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА


На 19 май 2023 г. от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 141-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.
Георги Горанов е роден в бедно семейство в Кюстендил. Като ученик в Педагогическото училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на които композира песни, пиеси за оркестър, хармонизира и разработва народни песни.
Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.
След завършване на Педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил.
Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиеси и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Известни са: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др. Автор е на „Хубава си, моя горо“, „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.
Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г.
Родната къща на композитора е

 
Партньори