Начало От региона Новини Кюстендил тържествено отбеляза 80- та годишнина от спасяването на българските евреи
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендил тържествено отбеляза 80- та годишнина от спасяването на българските евреи

Кюстендил тържествено отбеляза 80- та  годишнина от спасяването на българските евреи
Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от  представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България, политически партии, граждани и граждански организации.
Почетни гости  бяха Гълъб Донев – министър председател на Република България,  Костадин Коджабашев – зам. министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски- областен управител на Област Кюстендил, Иван Андонов- председател на Общински съвет Кюстендил.
„Отброяваме поредното десетилетие от запалването на най-голямата клада в човешката история – клада, която трябваше да изгори хиляди животи, но още по-мръсната й цел беше да изгори човешката съвест. Пред тази клада се изправиха решителните кюстендилци и достойните мъже на майка България. Народ и църква, църква и народ показаха, че това е държавата.  И не случайно, когато днес се почитат светите 40 мъченици, ние сме изправени пред подвига на праведниците на света, защото тези хора със своите постъпки показаха, че Бог е упование за храбреците. Изключително развълнуван съм, че споделям тези мигове с министър-председателя Гълъб Донев. Няма да забравим този жест", заяви кметът Петър Паунов.

Премиерът Гълъб Донев  в словото си обърна специално внимание на Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и приноса на т. нар Кюстендилска четворка - Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. „Четирима достойни кюстендилци, които точно преди 80 години на тази дата - търговец, адвокат, учител и депутат се събират, за да се противопоставят на престъплението, което се подготвя за депортацията на десетките хиляди български евреи. Не остават безучастни и мълчаливи пред  заплахата вагоните на кюстендилската гара да бъдат натоварени с техните приятели, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на смърт“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  - също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

Присъстващите се включиха и в тържествено шествие до паметната плоча  на почетния гражданин на Кюстендил Иван Момчилов, където положиха цветя в знак на признателност.
На 9 март 2023 г. се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”.
Източник:darik.bg

 
Партньори