Начало От страната Новини Отпадат всички COVID мерки у нас
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Отпадат всички COVID мерки у нас

Противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък - 17 ноември.
За първи път COVID мерките бяха въведени в България на 13 март 2020 година,
Само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас. Оттогава поетапно мерките бяха затягани и разхлабвани, наложи се дори затваряне на бизнеси и забрана за пътувания.
Все още не е ясно какви са аргументите за отмяна на противоепидемичните мерки.
В последните дни здравните власти отчитат намаляване в двуседмичната заболеваемост, като към 16 ноември, тя е 69.62 заразени с коронавируса на 100 хиляди души.

Действащите COVID мерки са в сила до днес - 16 ноември/сряда.
Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябваше да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имаха ангажимент

да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябваше да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те трябваше да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

В обществените и търговските обекти бе задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете.
Задължително бе и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции

за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От Здравното министерство увериха, че действащата заповед няма да бъде удължавана след 17 ноември.

Източник: DarikNews.bg  


 
Партньори