Начало От региона Новини Започва плащането на компенсации за скъпия ток
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Започва плащането на компенсации за скъпия ток

Повечето небитови абонати обаче ще бъдат компенсирани с месец закъснение
От понеделник започват плащанията от 110 лева на мегаватчас за компенсиране на високата цена на електроенергията на свободния пазар. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.
Повечето небитови абонати обаче ще бъдат компенсирани с месец закъснение - в началото на декември чрез фактурите за ноември. Причина за забавянето е фактът, че страната ни изчака одобрение за изплащането на компенсациите от Европейската комисия, а то бе получено вчера. Междувременно фактурите за ток за октомври вече са издадени на 75%-80% от небитовите абонати и няма как сумите в тях да бъдат приспаднати.
До момента министерството е сключило договори за компенсации с 23 фирми-доставчици на ток за небитови абонати, които обхващат 73% от засегнатите потребители. Според министър Живков до следващата седмица се очаква всички доставчици на електроенергия на свободния пазар да подпишат договори за компенсации.

На телефон 02/9263256 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите-доставчици на ток на свободния пазар.
Всеки ден информацията на сайта за това кои фирми са подписали договори за компенсации ще бъде актуализирана.

Служебният министър на енергетиката заяви още, че в понеделник ще възложи на новия борд на Българския енергиен холдинг да направи програма за финансово оздравяване и стабилизиране на всички дружества в БЕХ. Освен това ще поиска от холдинга идеи за разработването на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с развитието на зелената енергия у нас.
Източник: dnews

 
Партньори