Начало От страната Новини Епидемичната ситуация се подобрява, няма да има локдаун
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Епидемичната ситуация се подобрява, няма да има локдаун

Удължаване на епидемичната обстановка с между 4 и 6 месеца ще предложи Здравното министерство на правителството, което отчита подобряване на ситуацията с Covid.
Удължаването на епидемичната обстановка ще бъде предложено на следващото заседание на правителството, уточни на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров и отчете, че ситуацията със заболеваемостта и хоспитализациите у нас се подобрява: „Няма да има локдаун. Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация и не се налага в страната да има локдаун. Мерките, които предприехме преди две седмици с въвеждането на зеления сертификат, дадоха своя резултат“.

Положителна тенденция отчита и проф. Мира Кожухарова:

„Две седмици в по-голямата част от страната и общо средно за страната започна да спада темпът на нарастване на заболелите, което беше първият положителен белег. Към момента виждаме, че сме надолу от пика“.
До 3 седмици в страната ще бъде внесено лекарство за лечение на Covid-19 в домашни условия. То ще бъде под формата на таблетки и ще се дава не по-късно от 5 дни, след поставяне на диагнозата. То ще е за хора над 12 годишна възраст, с придружаващи заболявания. За домашно лечение ще бъде внесен и препаратът моноклонални антитела. Той обаче ще се инжектира в болнични условия и под наблюдение, а след това пациентът ще може да се прибере вкъщи, обяви Десислава Велковска от дирекция „Лекарствена политика“:

„Тази група лекарствени продукти моноклоналните антела представляват интревенозна  инфузия. Те се прилагат интравенозно на пациента и по този начин се обхващат пациентите, които са с лека до среднотежка форма на  коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани в лечебно заведение“.

Други два препарата за болнично лечение ще бъдат внесени до края на декември.

Източник:bnr.bg

 
Партньори