Начало От страната Новини Как да получим зелен сертификат за COVID-19
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Как да получим зелен сертификат за COVID-19

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест
Вече работи системата за издаване на зелен цифров сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от Информационно обслужване.

Всички изкарали коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат от PCR тест в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство” без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат сертификата на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата.
Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта, телефон и след това, изпратеният им SMS код.
Цифровият COVID сертификат на ЕС съдържа необходимата основна информация като име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/теста/преболедуването, както и уникален идентификатор. Тези данни остават в сертификата, като не се съхраняват или запазват, когато сертификатът се проверява в друга страна от ЕС. Сертификатите ще включват единствено ограничен набор от информация, която е необходима.
Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR или бърз антигенен тест за COVID-19 или най-малко до 1 юли 2022 г. след завършен курс на ваксинация. След отрицателен PCR тест срокът на валидност е 72 часа, а след антигенен е 48 часа.
Сертификати за ваксинация ще бъдат издавани на ваксинирани лица независимо от използваната ваксина срещу COVID-19. В сертификата ясно трябва да е посочено името на поставената ваксина. Приемат се само сертификати за ваксинация с ваксини, които са получили разрешение за употреба в ЕС.
Регламентът за цифровия COVID сертификат на ЕС се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г. Три месеца преди края на прилагането на регламента Комисията ще представи доклад пред Европейския парламент и Съвета. Заедно с този доклад Комисията може да предложи удължаване на срока на използване на COVID сертификата, ако е необходимо, като вземе предвид епидемичната обстановка.

Източник: His.bg

 

 
Партньори