Начало От региона Култура Новата сцена при Арката на пл. "Велбъжд" ще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Новата сцена при Арката на пл. "Велбъжд" ще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова

Новата сцена при Арката на пл. "Велбъжд" ще бъде наречена в памет на народната певица Олга Борисова,това съобщиха на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Иван Андонов.
"Вчера беше опелото на нашата съгражданка Олга Борисова. Това беше и повод да продължим разговора с Иван Андонов, като имаше предложение да бъде поставена паметна плоча или нещо, което да остави спомен за поколенията. Разбира се, тя ще бъде вечно жива, убеден съм, с песните си. Накрая се спряхме на предложение новоизградена трибуна - песенна, която ще бъде на Арката да бъде кръстена на името на Олга Борисова. Предстои да направим предложение и до Общински съвет - Кюстендил", заяви Петър Паунов.

"Олга Борисова е един ярък пример за един от най-големите таланти на България, прославила нашата страна и нашия град по всички точки на света. Надявам се тази сцена и тази трибуна да даде още много таланти на България и световното музикално изкуство", добави Иван Андонов.

Олга Борисова е родена на 28 юни 1941 г. в село Жиленци. През 1959 г. завършва гимназия в Кюстендил. Още като ученичка участва в училищния хор като солистка.

От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Удостоена е със званието „Заслужил артист“, приз „Братислава“, „Златна лира“, лауреат е на множество международни фестивали и конкурси.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.

Удостоена със званието Почетен гражданин на Кюстендил през 2006 г. През 2011 г. БНТ заснема документален филм за Олга Борисова със заглавие „Предопределеност“.

През 2018 г. на официална церемония в Национална галерия „Двореца“ гр. София, Министърът на културата Боил Банов връчи на нашата съгражданка престижната награда „Златен век”. Олга Борисова вече 15 поредни години е председател на журито на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, чийто организатор е читалище „Братство 1869”.

Източник: dnews

 
Партньори