Начало От региона Новини Петър Паунов за вдигането на такса смет и данък сгради: Решението трябва да бъде наше - осъзнато и информирано
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Петър Паунов за вдигането на такса смет и данък сгради: Решението трябва да бъде наше - осъзнато и информирано

Общественото допитване за евентуално вдигане на такса смет и данък сгради  ще се проведе в 87 секции по местоживеене на територията на община Кюстендил, информираха кметът Петър Паунов и председателят на Общински съвет Иван Андонов.
Общественото обсъждане ще се проведе на 30 октомври от 8 до 18.00 часа.Поканени са представители на политически партии, НПО ,медии при отварянето на пликовете и броенето на гласовете, за да се гарантира прозрачността на избора.

„Решението трябва да бъде наше- осъзнато и информирано”, категоричен е кметът Петър Паунов.

Ще бъде проведена публична среща  за жителите на община Кюстендил, където всеки може да получи необходимата информация.Ще бъде предоставена детайлна справка за това колко е такса смет, която събира община Кюстендил и всеки един от областните центрове плюс още 30 общини, идентични на Кюстендил, така че всеки да може да направи информиран избор.

.Допитването няма да има официален статут,в него ще има три въпроси .На базата на получените резултати Общински съвет ще вземе решение.Такса смет и данък сгради не са повишавани в община Кюстендил от 2007- ма година.

„Първо- подчертаваме отново, че винаги сме се стремели да работим в пълно единомислие и съгласие с нашита съграждани по всяка една от темите.Не сме бягали от тежки решения през цялото време когато сме работели.Екипът на общината, ръководството на община Кюстендил, Общински съвет, поемаше цялата тежест върху себе си за публичен ресурс ,ангажираност, поддръжка и издръжка.Изцедихме всички възможни ресурси като икономии,ниски цени, добри приватизационни решения, от всякъде да привлечем ресурс, по всички възможни програми.Дойде време обаче с тези цени на тока, с цената на газта,която е скочила със 160%, вече се говори и за цени на горивата от по 4 лв. в бъдеще за превозни средства.Това е нещо, което ни залива и няма как да не се случи.Затова въпросът ни сега е към нашите съграждани- дали ще проявят солидарност с усилията на общината и ще се включат с коригираните вноски, за да запазим относително прилично нивото на сметосъбиране и сметоизвозване.Колосални усилия ни коства, необходим е и колосален ресурс”, заяви Петър Паунов.

Той уточни, че от 202- ма души, с които е започнала  да работи ОП „Чистота” сега има 142 щата , от които са заети 126. 90% от тях са на минималната работна заплата и работят съвестно и отговорно.

„Мога да ви уверя, че по- голяма част от населените  места са в по- добро състояние отколкото многомилионни други населени места.Като реализация на ресурс съм убеден, че го правим по- най- добрия начин.Просто тези икономии не могат да  доведат вече до резултат.Н е сме пипали данъци, за да могат нашите съграждани да  имат необходимият ресурс, както за домакинствата, така и ако някой иска да развива бизнес.Сега трябва съпричастност. 180 лв. беше минималната заплата когато започнахме , от утре ще е 700 лв.Няма как с  данъци и такси в малките населени места то 6 лв. ние да покриваме тези разходи за горива, за тока , за всичко.Няма как някой дя изчисли какви ще се щетите от цените на тока.В момента се очертава токът ни да поскъпне с над  половин милион за уличното осветление”, коментира още Паунов.

Има подаден проект за осветление, търсят се  и допълнителни решения за енергоспестяващи осветителни тела.

„Има и несъответствие по отношение на това, какво плащаме към държавата и към всички други в сравнение с общините.Данъкът върху доходите на физическите лица е  10 %, 20 % е ДДС , социалните вноски 13%, здравни вноски- 8%.Към общините са 0,14 % при смешни данъчни оценки до 1680 лв. , които са масово по селата.”, каза още Паунов.

Кметът уточни , че четири пъти скочил тонажът на боклука през последните години, а перото „Чистота” се дофинансира всяка година с около 800 000 лв.

Източник: dnews


 

 
Партньори