Начало От региона Новини Фолклорният изпълнител Стоян Петков с ново видео
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Фолклорният изпълнител Стоян Петков с ново видео

Фолклорният изпълнител Стоян Петков засне последноно си видео в Храм "Успение Богородично", в Кюстендил!
То е към НОВАТА му песен "Стар Мерак": https://youtu.be/diBm845aka0
"За втори път снимам видеоклип в Кюстендил, първата песен е "Бях пил вино и ракия", която заснехме на местността „Хисарлъка“ заедно с ТФ „Нова Генерация“. И общо взето „Пътищата винаги водят към Кюстендил!

На първо място искам да благодаря за съдействието на община Кюстендил, в лицето на кмета – г-н Петър Паунов, както разбира се и на Кюстендилска духовна околия, че получихме разрешение да встъпим, в двора на Храм “Успение Богородично“ – в центъра на града. Искам да благодаря и на всички хора, които ни подадоха ръка и най-вече, че получих благословията на Църковното настоятелство да снимаме тази фолклорна песен там.
Благодарим за съдействието и за участието на ФА "Родолюбие" - На тези прекрасни, талантливи кюстендилски танцьори!
Кюстендил ражда таланти! Кюстендил е център, в който се раждат много талантливи деца и специално такива, които се занимават с народна музика!
Няма как, да си изкривя душата, че винаги с умиление, с една много хубава емоция идвам в Кюстендил, защото това е наистина един много приветлив град, много слънчев, както и хората! Аз познавам страшно много хора от Кюстендил, включително и изпълнители – те винаги са били настроени много добре, много положително, много приятелски към мен и им благодаря от все сърце за прекрасното отношение!
За мен винаги е удоволствие и благодаря още веднъж за доброто отношение!

– Здравейте, г-н Петков! Много се радвам, че се срещаме по такъв чудесен повод- ПРЕМИЕРАТА на песента Ви "Стар мерак"! Ще поговорим много подробно за нея и заснемането на видеоклипа и в гр. Кюстендил, но първо, разкажете моля, за нашите читатели, малко повече за Вас и Вашата кариера, въпреки че съм сигурна, че повечето от тях вече Ви познават, тъй като не сте за първи път в нашия прекрасен град!
- Казвам се Стоян Петков и от 5 години работя към Мюзик Медиа Клъстър под шапката на една от големите музикални фолклорни телевизии в България – Фен Фолк ТВ. Хората ме познават от ефира на Фен Фолк ТВ като автор и водещ на едно предаване, което насъбра голяма популярност в нашата гилдия – „Фолклорна усмивка“. От няколко години съм и част от каталога на музикална компания „Диапазон рекърдс“ , в която вече последните 3-4 години имам записани официално 8 песни с видеоклипове, като на последната съвсем скоро, преди няколко дни, беше и официалната премиера в ефира на Фен Фолк ТВ! Това е на кратко за мен и продължавам с пълна сила, до ден днешен, да се занимавам с български фолклор!

 

–  Поздравления, за което г-н Петков! Много се радвам, че се срещаме! Искам да Ви попитам за последната Ви песен, но преди това, моля разяснете за нашите читатели, песните Ви от една фолклорна област ли са и ако да - коя?
–  Фолклорните области, в които са записани песните ми са: тракийска фолклорна област, тъй като аз съм родом от гр. Ямбол и както се казва „Камъкът си тежи на мястото!“ и няма как човек, чисто емоционално, да не подходи в някакъв сублимен момент от своята кариера – да запише такъв тип песни. Иначе другите песни, които изпълнявам и имам записани до момента, са македонски – емблематични и популярни такива, като съм ги пречупил през собствената ми музикална призма, за да ги направя и презентирам по начин, по който аз ги усещам!
Общо взето – македонски песни и тракийски фолклор – това до момента съм записал. Нямам амбициите да влизам в други фолклорни области, мисля че се справям умело и прилично в това поприще, в което се изявявам в момента!


–  Да, разбира се и ние сме на това мнение, справяте се страхотно! Нека поговорим за последната ви песен – тя се превърна веднага в изключителен хит, разкажете ми малко повече за нея?
–  Песента се казва „Стар мерак“- това е една емблематична песен от македонския фолклор, по-скоро през годините се превърна може би и с шлагерно звучене. Това е една песен, която хората познават в изпълнение на Иван Дяков – той я беше записал на времето. Правени са и различни интерпретации, но нямаше официална студийна версия и видеоклип към нея, който да е заснет. Аз поех тази инициатива! Избрах тази песен, защото тя е с много силна енергия, хората я познават, лесно запеваема е, лесно разпознаваема и поради тази причина, бяха поривите, които подех и желанието, и емоцията, за да запиша тази песен! За тази цел се обърнах към авторката, всъщност наследницата на композитора, Големия композитор – Димитър Янев. Светла му памет! Той е автор на музиката и на текста на песента. Започнах контакт с неговата дъщеря – г-жа Малинка Янева, която искам да поздравя! И да и благодаря, че ми предостави възможността и ми гласува доверие да запиша тази песен! Аранжиментът пък, направи име, което е доста познато в нашата фолклорна гилдия – Виктор Йорданов – Кардама. Той придаде един по-различен нюанс на добре познатата вече – „Стар мерак“.
Видеоклипа на песента го снимахме в любимия град Кюстендил! В Кюстендил, където аз вече толкова пъти съм ходил, вашите читатели сигурно си спомнят.

–  Да тук нека задълбочим темата! Значи не сте за първи път в град Кюстендил, по повод клипа на „Стар мерак“?!
– Не, не. Може би някои от читателите си спомнят за последното събитие което направихме на площад „Велбъжд“ – преди 2 години. През 2019 г. – като част от „Празника на плодородието“, изнесохме Концерта „На мегдана“ със звездите на Фен Фолк ТВ. Аз, освен че се изявявах като водещ, изпълних и актуалните за годината песни, които бях записал. Но преди това, по-рано през годините, през 2018 г. в прекрасната местност „Хисарлъка“  снимах видеото към втората ми песен – „Бях пил вино и ракия“, с участието на Танцова Формация „Нова Генерация“. И общо взето „Пътищата винаги водят към Кюстендил!“

– Нали?! Точно така! Много се радваме, че такива популярни и талантливи фолклорни изпълнители идват в нашия град и то по такъв хубав повод, но и паралелно важен елемент от музикалния проект–  заснемането на видеоклиповете към песните Ви. Разбрахме вече, че втората Ви песен е заснета в Кюстендил. Но сега ми разкажете за последната Ви песен, която излезе съвсем на скоро. Как избрахте отново Кюстендил? Вдъхновява ли Ви града по някакъв начин? Разкажете ми за впечатленията си и как протече работния процес?
– На първо място искам да благодаря за съдействието на община Кюстендил, в лицето на кмета – г-н Петър Паунов, както разбира се и на Кюстендилска Духовна Околия, че получихме разрешение да встъпим, в двора на Храм “Успение Богородично“ – в центъра на града. Искам да благодаря и на всички хора, които ни подадоха ръка и най-вече, че получих благословията на Църковното настоятелство да снимаме тази фолклорна песен там.
Снимачния процес мина прекрасно, да благодаря на Бог – и времето беше с нас. Снимките протекоха за няколко часа и бяхме готови с целия видеоклип! Искам да благодаря за перфектно свършената работа на кюстендилските танцьори, които взеха участие в клипа на “Стар мерак“. Това са Фолклорен ансамбъл “Родолюбие“ с художествен ръководител – Васко Василев, който вашите читатели познават много добре! Ние много пъти сме снимали Ансамбъл “Родолюбие“ и в предаването “Фолклорна усмивка“ по Фен Фолк ТВ. Те, също така са идвали и на “Фолклорна магия“, взимали са участие в много от събитията, които сме организирали през годините.
И така, общо взето, както се казва, когато е писано “Всичко да върви по мед и масло“- нещата просто се получават! Хореографията беше поставена за 1 седмица, благодарим за съдействието и за участието на тези прекрасни, талантливи кюстендилски танцьори! Вече виждате, към днешна дата и крайния продукт, който излезе в ефира на Фен Фолк ТВ!
Няма как, да си изкривя душата, че винаги с умиление, с една много хубава емоция идвам в Кюстендил, защото това е наистина един много приветлив град, много слънчев, както и хората! Аз познавам страшно много хора от Кюстендил, включително и изпълнители – те винаги са били настроени много добре, много положително, много приятелски към мен и им благодаря от все сърце за прекрасното отношение!

– Много се радвам, че сте останали с такива хубави впечатления от нашия град! Значи да разбираме, че за в бъдеще бихте дошли отново да заснемете нещо и Кюстендил да продължава да бъде част от Вашето творчество?!
- Може би, точно това ще стане! Партнирам си с толкова много колеги от фолклора и специално с г-н Васко Василев и Фолклорен ансамбъл “Родолюбие“, също така с  г-н Евгений Вучков и неговата прекрасна съпруга Саша Александрова, които са художествени ръководители на Танцова формация “Нова генерация“. Те също са страшно популярен ансамбъл, пътуват из цялата страна и участват в първия ми клип, който заснех в Кюстендил – “Бях пил вино и ракия“.
Така че живот и здраве, отново, пътищата ще водят към кюстенедил! За мен винаги е удоволствие и благодаря още  веднъж за доброто отношение!
- И ние много Ви благодарим и винаги сте “Добре дошъл“!
Тъй като Вие имате наблюдения във фолклорната област в България, а от Кюстендил тръгват много легенди, големи имена във фолклора – Олга Борисова е от Кюстендил, а освен изпълнители имаме и много прочути ансамбли, танцьори и т.н.
Вие като изпълнител и водещ се срещате с много от тях и имате поглед над млади таланти, благодарение и на Фолклорния фестивал “Пирин Фолк“ и “Детски Пирин Фолк“, от които сте част. Въпроса ми е:

– Смятате ли, че има талантливи млади изпълнители от Кюстендил, които за в бъдеще биха могли да се реализират успешно и да достигнат върховете от миналото?
– Веднага се сещам за такива! Не е тайна за никого и всеки знае името на Василиа Петрова, която се открои с внушителните победи и статуетки, които извоюва и то, разбира се напълно заслужено на миналогодишното издание на “Пирин Фолк“. Има страшно много млади изпълнители, които харесвам от Кюстендил. Следващата такава, за която веднага се сещам е Симона Петрова – тя е толкова талантлива, много слънчево и много приятно дете, на която също предначертавам едно светло бъдеще. Много са децата, но мисля, че тези две имена се открояват веднага в съзнанието ми, защото сме работили с тях и са идвали на “Пирин Фолк“, познава ги цяла България, така че Кюстендил ражда таланти! Кюстендил е център, в който се раждат много талантливи деца и специално такива, които се занимават с народна музика!

–  Много Ви благодарим за хубавите думи! И последния ми въпрос е: Какво ще пожелаете на нашите читатели?
– Живеем във времена, в които животът стана толкова труден от емоционална, духовна и социална гледна точка. На вашите читатели пожелавам да се запазим като индивиди и да бъдем структурирани като социални хора в обществото, да можем да вдигнем гордо глава и да се усмихнем на днешния ден, искам да пожелая на хората ДА ВЯРВАТ! Че по-доброто предстои! Да пазят себе си и своите близки, да бъдат здрави и да продължават да слушат българска народна музика, защото последните години ми прави впечатление, че има един наплив и възвръщане на интереса спрямо българския фолклор, но има и такива, които се обръщат срещу нашата култура и история – това за мен не са истински патриоти, родолюбци и българи!
За това, вие скъпи приятели, останете такива – ГОРДИ И УСМИХНАТИ, ВЯРВАЙТЕ! Убеден съм, че кюстендилци са такива и ще останат завинаги в душата си истински българи, патриоти и хора, които ценят своето фолклорно изкуство!

– Благодаря Ви за страхотните пожелания, за прекрасното интервю и чудесните думи, които споделихте за кюстендилци и Ви желаем успех и скоро отново да имаме повод да се срещнем, отново да дойдете в прекрасния град Кюстендил!
– Дай Боже!

 
Партньори