Начало От страната Новини Служебният кабинет спасява туризма с безплатна почивка за учители и ученици
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Служебният кабинет спасява туризма с безплатна почивка за учители и ученици

Програмата ще е част от новите мерки в подкрепа на бизнеса
Безплатна почивка за учители и ученици, предложи служебният кабинет. Целта е по този начин да се подпомогне туризма у нас. Проектът е на стойност 15 млн. лв., като на лятна почивка ще могат да отидат 30 000 ученици. 500 лева е туристическият пакет за всеки участник - дете и придружаващ учител, посочи министърът на образованието Николай Денков на брифинг в Министерството на финансите.
"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учениците и педагогическия персонал, тъй като за тях последните 2 година бяха изключително натоварени със своите последствия в много отношения. Това означава, че ние ще дадем възможност на 30 хил. ученици да посетят по определен ред туристическите места – хотели. Това ще стане през туристическите оператори. С тях ще има и медицински персонал, който също ще може да летува безплатно. Един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват тежко на децата. Една от основните цели е да им създадем такава среда. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес".
Училищата ще могат да кандидатстват за новата услуга, спазвайки условията на програмата. Ще могат да участват не повече от 70 деца от едно училище. Няма да има диференциране между големи и малки ученици.
"Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември", допълни Денков.
До две седмици ще бъде приета от Министерския съвет и Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти". Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Всички бизнеси вече са отворени, но тези, които разчитат на туристи от чужбина продължават да бъдат най-силно засегнати. Минаваме в режим, в който подпомагаме бизнесите да се възстановят, да преминат през икономическата криза, да заработят нормално. В тази насока са всички мерки, които търсим, обясни служебният министър на финансите Асен Василев.
"Още преди ние да влезем като правителство бюджетът не се актуализира, а започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", добави той.

Намерихме буфери по министерствата, чрез намаляване на разходите основно за персонал, продължаваме да търсим средства, за да може да продължи помощта към пенсионерите. От централен бюджет успяхме да намерим средства, с които да вдигнем заетостта.

Kаква част от непредвидените разходи са били ефективни, е съвсем отделен въпрос, коментира Василев. "Там имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват", посочи финансовият министър.

Служебният министър на туризма Стела Балтова коментира новата мярка на служебното правителство, която ще изпрати 30 000 ученици и учители безплатно на почивка, като „глътка въздух“.
"Децата ще имат възможност да отдъхнат след тази продължителна епидемична ситуация, но също така има насоченост и към подпомагане на туристическия сектор, защото ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат с тях да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване и да бъде поето тяхното изхранване, плюс програми и обучения, музеи за тези деца и развлечения“, обясни Балтова. Туроператори и хотелиери ще имат полза от тази програма, допълни тя.

И уточни, че в тези туристически пакети ще са включени храна, нощувка, застраховка и богата програма – различни културни дейности, музеи и посещение на туристически обекти. "Подготвят се много интересни програми, които са свързани с арт дейности, експозиции, с обучения по народни танци, посещение на музеи и други туристически обекти. Приоритет е създаване на условия бизнесът да бъде стимулиран да работи. Работим и по подобряване на условията за достъп на чуждестранните граждани в страната", допълни министър Стела Балтова.

Цените на плажните принадлежности ще бъдат намалени, стана ясно на брифинга.

Източник:vesti.bg

 
Партньори