Начало От региона Култура Откриха юбилейна изложба
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Откриха юбилейна изложба

„Човек не си отива безвъзвратно, докато паметта за него е жива.“
Асен Василиев
Юбилейна изложба „120 години от рождението на Асен Василиев“ бе открита в ХГ „Владимир Димитров - Майстора“. В експозицията с творби са включени и постери с архивни материали, предоставени от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф.Иван Дуйчев“, Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив - Кюстендил. Класик на българознанието! Така е наречен Асен Василиев още приживе в доклад на тържествено събрание на Съюза на научните работници през 1970 г. Ето как е представена една личност, оставила трайна следа в българската култура: „Биографията на един от най-значителните историци и познавачи на българското изкуство – Асен Василиев, е трогателен пример за израстването на един учен със собствени сили на терена, с раница на гърба, с апостолско усърдие и отдайност, водим отрано от неутолима жажда за изследване и неутолимо родолюбие. Роден през 1900 в Кюстендил, той започва от 1926 като млад учител по рисуване  своите обиколки на църкви, манастири и археологически обекти в Берковско и Шуменско. После през десетилетието, когато е гимназиален преподавател в София, другото десетилетие като инспектор по музеите и следващото като старши научен сътрудник и заместник-директор на Института по изобразително изкуство при БАН, Асен Василиев цели 40 години обикаля като Левски Дякона, град по град, село по село нашата Родина, от Дунав до Атон и Охрид, издирва и описва всичките ѝ художествени паметници – църкви, икони, дърворезби, зографи и художници.
Големи са обществените, научнопопулярните и организационните заслуги на Асен Василиев. Повече от сто статии във вестници и списания поставят множество въпроси на историческата и художествената култура и правят широко обществено достояние научните и родолюбиви вълнения на Василиев.
Заслугите му към нацията бяха оценени не само с ордени „Кирил и Методий“ I и II степен, но и със званията Заслужил деятел (1966) и Народен деятел на изкуството (1970).“
Асен Василиев е един от рядко срещаните хора, съумели да обединят в едно пътя на учителя, художника, учения, твореца. Път на истински будител, чиято най-важна цел е да проучи и съхрани културното наследство на България.
През 1936 г. излиза първата му книга „Трем на Българското Възраждане“, в която сам събира снимки на будителите, рисува тези, които не са оставили своите образи, пише биографиите им и разпространява книгата си на свои разноски. Проф.Асен Василиев е автор на повече от 30 книги.
Като художник оставя богато лично творчество, емоционално преживяно и осмислено в оригинални портрети, пейзажи, композиции. Приживе има две юбилейни изложби – в Кюстендил (1970) и в София (1975). Награден е с почетния знак на музея „Шандор Петьофи“ в Шумен през 1949 г., удостоен с почетен знак на Съюза на научните работници (1969), носител е на Славейкова награда – Трявна (1980) и на почетен знак „Кольо Фичето“ – Дряново (1980). Професор в Художествената академия в София. Почетен гражданин на град Кюстендил.
Източник:.netngo.net/bg

 
Партньори