Начало От страната Образование Учебната година стартира присъствено
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Учебната година стартира присъствено

Поне още 10 - 12 месеца ще продължи пандемията, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.Това означава, че цялата учебна година ще бъде трудна за всички – учители, ученици и родители.
„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, заяви Вълчев.
„Има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко, но при днешните данни учебната година стартира присъствено“, категоричен е той.
„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките - за 1 и 2 клас не е добро. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът. Вълчев разкри още, че електронните устройства имат влияние върху мозъка на децата, върху интелигентността им, върху писането.
„Тази година трябва да опазим здравето на децата ни. Балансът е труден, но ако затворим училищата, ще има повече негативни последици върху децата“, каза Вълчев.
Образователният министър обясни точно какво ще се прави при случай на COVID-19. При определен брой заразени с коронавирус, стана ясно от думите му, за всяка една община ще се преминава в онлайн обучение. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът.
По време на брифинга стана ясно, че другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Красимир Вълчев обясни, че ще има възможност за повече консултации с учителите и затова ще се плаща допълнително за подобни допълнителни часове.
Министърът поясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година. Сред тях попадат и такива за носене на маски, разделемния на коридори.

Вълчев обясни, че при обучението в електронна среда тази година обаче ще има оценки и отсъствия. Той категорично заяви, че няма да има повече извинения, както миналата година.

Планува се към момента 15 - 20 училища да се превърнат в места за дистанционно образование. Очаква се стартът на тази възможност да е около края на септември и началото на октомври месец.

Проучване на МОН е установило, че родителите предпочитат обучение в клас.

Той коментира и задължителното предучилищно образование на 4-годишните. Министър Вълчев разясни, че знае колко големи са проблемите с местата в ясли и градини. Затова е обсъдена възможността всички родители да бъдат компенсирани, ако децата им не могат да се включат в държавната система на предучилищното образование. Предполага се, че компенсациите ще се равняват на сумата, която държавата отделя за едно дете.  Към следващата година се очаква да няма недостиг на места за деца на 4 години, но това е благодарение на частните детски заведения. Министър Вълчев заяви, че една част от родителите са записани детето си в частни заведение, но някои са го направили по принуда.

Красимир Вълчев обясни разликата между електронна и дистанционно обучение. При електронното обучение ученикът не променя класа си, но при дистанционната форма, която може да бъде за деца от 5 до 12 клас, детето се води, че е от училището А, но учи в училището В.

От МОН признаха, че медицинският персонал в училища и градини не е обучаван и изрази предположения, че РЗИ са се погрижили за това.

Източник: NOVINI.BG.


 
Партньори