Начало
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендилски вести

Празничен концерт на „Симфониета Видин”

На 6.09.2023 г. (сряда) от 18:00 ч. на сцената на читалище „Братство 1869“ ще се състои Празничен концерт на „Симфониета Видин” и солисти Християна Луизо, Марио Николов, Светлана Иванова, Божана Павлова, Киара Николова, Деница Казакова, Solem Quartet и др.  Диригент Петър Димитров. Ще прозвучат популярни произведения от Родриго, Рахманинов, Сарасате, Елгар, Верди, Бърнстейн.

продължава>

 

Изложба на обреден хляб в Кюстендил показва уникални кулинарни и аранжорски умения

Изложба на обреден хляб е подредена в центъра на Кюстендил.
Читалищата от общината показват уникалните си кулинарни и аранжорски умения пред храма "Свето успение Богородично" в града. В Кюстендил така се отбелязва културният форум "Панагия - Въздигане на хляба"Форумът се организира ежегодно от 2008 година от  Община Кюстендил и Архиерейското наместничество. Самият празник "Панагия" се прави около църкви и параклиси и представлява културна изява за представяне на българската православна традиция и черковното художествено изкуство, а опашката пред централния храм продължи през целия ден.

продължава>

 

ИНТЕГРИРАН ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

На 11 август 2023 г. експерти от читалище „Братство 1869“ и Център за младежко консултиране „ЕС на младите“ взеха участие в информационна среща, организирана от ОИЦ – Кюстендил. В рамките на срещата бяха представени Единните указания за кандидатстване с концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).
Участие в събитието взеха представители на Областна администрация Кюстендил, Община Кюстендил, Община Сапарева баня, читалища, сдружения и други заинтересовани лица.

продължава>

 

Музикален четвъртък

На 17 август 2023 г. от 18:30 ч. в парка пред читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил ще се проведе концерт с участието на Танцова формация „Нова генерация” с хореограф Евгений Вучков, Фолклорна формация „Струмски полъх” и Детска фолклорна група „Трепетлика” с ръководител Слава Соколова.

продължава>

 

МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас


Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, която е публикувана за обществено обсъждане.
Промените са изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.
Министър Цоков: Ролята на учителите все повече ще бъде на творци при работата с учениците
„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.

продължава>

 
Партньори