Начало
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендилски вести

Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство.
Когато родителите му умират, а той раздал на бедни и болни своята част от наследеното и станал отшелник. Установил се в хралупата на вековно дърво край село Добърско и започна да извършва чудеса, свързани с лечението на хора. Около убежището му се установяват все повече негови последователи, като създават цял манастир.

продължава>

 

Жители на община Невестино поставиха проблемиете си пред обл. управител инж. Александър Пандурски


За бързо решаване на проблемите с електрозахранването и водоснабдяването настояха жители на община Невестино пред областния управител инж. Александър Пандурски. Проблемите бяха поставени по време на негова изнесена приемна в Невестино. Приемният ден премина при засилен интерес, като освен жители от цялата община, бяха дошли и кметски наместници на селата.  
Зам. областният управител Кристиян Иванчов от своя страна проведе изнесена приемна за жителите на община Бобошево.

продължава>

 

Огнено - театрално представление предлага общината в Кюстендил в рамките на летните си културни празници

Атрактивно огнено - театрално представление ще предложи на 19 август Театъра на огъня и сенките "Fireter"в Кюстендил, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие" в града.
Представлението ще разкаже за приказната история “Легенда за деня и нощта – Балис и Ейрене” представена със средствата на уличния театър, цирковото изкуство и магията на огъня.

продължава>

 

Община Кюстендил възстановява разкопани улици от водното дружество


Поради неизпълнение на ангажиментите, поети от "Кюстендилска вода" ЕООД, по възстановяване на настилките в участъците на авариите, общината в Кюстендил пристъпва към ремонтни дейности със собствени средства.
"От 21 август (понеделник) се започва активна работа по ул. "Гороцветна", където положението е изключително тежко, и в рамките на работната седмица е планирано приключване на работа по нея", каза кметът Петър Паунов във видеообръщение, публикувано на сайта на общинската администрация.
В него той посочва, че след изпълнението на тези дейности, общината ще продължи с възстановяване на настилките по опасните участъци по улиците "Калоян", "Хаджи Йоаким" и "Преславска".

продължава>

 

Фестивал “Сцени на Струма” от 2-ри до 9-ти септември 2023 година

Музикална къща „Престо”, Община Кюстендил и читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил, за трета поредна година организират фестивал „Сцени на Струма”. В това издание се присъединиха и община Радомир и KVZ – Music.
Фестивалът ще се проведе от 2-ри до 9-ти септември тази година. Посолството на Република Гърция в България е партньор и патрон. В синхрон с идеята и името на фестивала, тази година сцените ще бъдат на различни места по поречието на р. Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта, където ще се състои заключителен концерт. Това ще даде още един, по-нетрадиционен начин да представим българската и гръцката култура, както на хората от тези райони, така и на гостите от други краища на двете страни, както и на посетители от други държави, включително представени от дипломатически мисии.
В първите две издания на фестивала се представиха участници от България, Англия, Азербайджан, Албания, Франция, Китай, Аржентина, Мароко, Швейцария и др. Тази година очакваме гости  и  от Германия, Израел, Етиопия и др. Отново ще се включат както деца, така и възрастни - любители и професионалисти в различни сфери на изкуството и спорта.

продължава>

 
Партньори