Начало
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендилски вести

Отбор "Перспектива" е шампион на турнира по мини футбол "Купа Пауталия" в Кюстендил

Вчера - 15.07.23г., на стадион "Осогово" - гр. Кюстендил се поведе турнир по мини футбол "Купа Пауталия".
Организатори на спортното събитие е Българска федерация по мини футбол, като то  е част от серия турнири в цялата страна, които се реализират с помощта на местните общини.  
В турнира в град Кюстендил се включиха 8 отбора, а община Кюстендил отпусна награден фонд, като жест към участниците: 1-во място - 300 лева , 2-ро място - 200 лева , 3-то място - 100 лева.

продължава>

 

Село Соволяно на ръба от воден режим.Кметовете на села от кюстендилско обсъдиха сметищата, питейната вода и къпането в р. Струма

Отсечките Берсин-Лелинци и Берсин-Търсино са обрасли с храсти, има много нависнали акации, изключено е да се разминат два автомобила.
В общинската заседателна зала в Кюстендил се проведе редовното месечно заседание на кметовете и кметски наместници на територията на Община Кюстендил. Най-важната тема, която бе подложена на обсъждане, по предложение на кмета на Кюстендил г-н Петър Паунов бяха сметищата.

продължава>

 

Земеделските стопани ще получат 100 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2023 г.

Земеделските стопани ще получат през 2023 г. до 100 млн. лева по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за 2023 г.
Припомняме, че Европейската комисия нотифицира удължаване срока на прилагане на помощта до 31.12.2023 г., като годишният бюджет по схемата е до 100 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

продължава>

 

Чатботът Google Bard вече говори и на български

Google обяви актуализации за чатбота Bard, които да му дадат още възможности. Сред тях е и функция да чете, пише и говори на български език.
Потребителят просто трябва да отвори чатбота и да започне да пише на български. Bard веднага ще отговаря, като в отговорите ще има бутон с говорител, чрез който може да ги прочете и на глас.

продължава>

 

Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г.
На 14.06.2023 г. Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ (SA.107863 (2023/N)), разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

продължава>

 
Партньори