Начало От страната Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

Увеличават се читалищата и членуващите в тях в област Кюстендил

Действащите читалища на територията на област Кюстендил са 97, от тях 26 (26.8%) са в градовете, а 71 (73.2%) в селата, по данни към края на 2017 година. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 20, или 26.0%, съответно с 8 (44.4%) в градовете и с 12 (20.3%) в селата. Членовете на читалищата в областта са 8 315, като спрямо 2012 г. броят им се увеличава с 2 339, или с 39.1%, информира Даниела Димитрова, началник на отдел "Статистически изследвания - Кюстендил".
Най-много са действащите читалища в областите Пловдив (207) и Стара Загора (183). Най-малко са читалищата в областите Видин и Габрово - по 77. С изключение на София (столица) във всички области на страната в селата има повече читалища отколкото в градовете.

продължава>

 

Почина проф. Петър Льондев

На 82-годишна възраст почина световно признатият български композитор, музикален фолклорист, диригент, педагог и общественик проф. Петър Льондев. 
Творчеството му е признато за класика в жанра на детските и фолклорните хорови песни, прочути и изпълнявани от наши и чужди формации по цял свят. Огромен е приносът му в областта на музикалната фолклористика като научен сътрудник в Института за изследване на изкуствата при БАН. Повече от 40 000 са записаните и нотирани от него народни песни и инструментални мелодии, резултат от активната му теренна работа из страната, над 100 са детските му песни.

продължава>

 

Олга Борисова получи отличието „Златен век”

На 21 май 2018 г. на официална церемония в Национална галерия „Двореца“  гр. София, Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Сред наградените бе и нашата съгражданка народната певица Олга Борисова – почетен гражданин на гр. Кюстендил, която получи престижното отличие „Златен век” за нейния принос в развитието на българската култура и духовност.

продължава>

 

Младежи създадоха: Кюстендил- Пътеводител на вечния град

Пътеводител на Вечния град- Кюстендил създадоха двама млади кюстендилци- Николай Брънзалов и Томислав Еленков. В малка книжка / джобен формат /, двамата представят 10 туристически обекта, който всеки кюстендилец трябва да познава, а всеки гост на града да посети. Това са: Регионалния исторически музей, Художествена галерия “Вл. Димитров- Майстора”, Къща- музей “Димитър Пешев”, Джамия Ахмед Бей, Римски терми, Къща- музей “Ильо Войвода”, Пиргова кула, Емфиеджиева къща, Късноантична и средновековна крепостна стена Хисарлъка, Средновековната черква “Св. Георги”. Пътеводителят дава информация за богатството на Кюстендил- лековитата минерална вода.

продължава>

 

Бюджетът на ЕС: данни за разходите и вноските по страни-членки

Наличните данни са от последния публикуван финансов отчет на Европейската комисия за 2016 г. Те показват, че европейското финансиране за България е възлизало на 2,35 млрд. евро. От тези средства 1,15 млрд. евро (49%) са били изразходвани за регионална политика, а още 1,01 млрд. евро (43%) са отишли за селско стопанство.

продължава>

 
Още статии...
Партньори