Начало От региона Новини
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

новини

Петнадесети международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2021

Читалище „Братство 1869” обявява регламента на Петнадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия” - Кюстендил 2021, който ще се проведе в периода 2-4 юли 2021 г.
Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище "Братство 1869" и се провежда под пaтронажа на кмета на общината - Петър Паунов.

продължава>

 

Изложба посветена на Тодор Наумов

На 20.01.2021 г. в салоните на читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил бe открита изложба, посветена на 138 години от рождението на Тодор Наумов – един от заслужилите български диригенти, композитори и капелмайстори, живял и творил през последните 11 години от живота си в гр. Кюстендил.
Тодор Наумов е роден на 20.01.1883 г. в гр. Велес, Македония в будно родолюбиво семейство. От дете свири на цигулка. Основно образование получава в родния си град, гимназиално – в Солун, а музикалното си образование – в Консерваторията в Букурещ.
Участва в Балканската война и от спомените си от войната съчинява по-късно първата българска военна опера „Сине мой“. Взима участие като технически поручик, капелмайстор в Първата световна война и е носител на народен орден „За военна заслуга“.

продължава>

 

Кметове на среща за милиарди

Наши кметове ще се срещнат с европредставители за финансиране от Брюксел в размер на 1 млрд. и 200 млн. евро. Става въпрос за т.нар. Зелена сделка, чрез която Европейската комисия цели ограничаване на глобалното затопляне и превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г.
Това е предизвикателство в България, която трябва да премине към нисковъглеродна икономика, особено в районите, където има въглищно производство.

продължава>

 

XIV Национален конкурс „Пролет върху листа”

Започва XIV- ят Национален конкурс „Пролет върху листа” Кюстендил.
„Темата „Пролет върху листа” е свободна и креативна. Вие имате възможност да изявите своето творчество, да импровизирате с различни изобразителни материали и да създадете пролетни пейзажи и натюрморти, цветя, фигурални композиции или свободни изображения в пролетна хармония.

продължава>

 

82 години от рождението на Биньо Иванов

На 15.01.2021 г. от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил бе открита фото-документална изложба по повод 82-годишнината от рождението на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с нашия град. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, статии, книги, както и архивни снимки от неговия живот.
Биньо Стоянов Иванов е роден на 16.01.1939 г. в с. Бараково, Кюстендилско. Завършва ВИИ в София. Работи в промишлено предприятие в Кюстендил и в местния литературен печат.

продължава>

 
Още статии...
Партньори