Начало От страната Новини На къси светлини през цялата година
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

На къси светлини през цялата година

Шофирането на къси светлини ще е задължително през цялата година и във всяка част от денонощието, решиха депутатите при гласуването на промени в закона за движение по пътищата. Досега това беше задължително между първи ноември и първи март.

Текстът беше подкрепен от 80 народни представители, "против" – 12, "въздържал се" – 17.
Депутатите дискутираха дали по този начин ще се увеличи безопасността на пътя (какъвто е и един от мотивите на вносителите от ГЕРБ) или текстът ще доведе до увеличаване на разходите за гориво.
"Намираме се в Изтoчна Европа. В държави от Западна Европа, където има сумрак за около 3-4 часа е нормално да се изисква режим за късите светлини. При нас няма сумрак -едно изгарящо сахарско слънце. защо ви трябва повече слънца по магистралите", попита от парламентарната трибуна независимият депутат Димитър Чукарски. Според него през месеците, в които ползването на къси светлини не е задължително "се вижда всичко", а и с текста се дава повод на органите на МВР да санкционират допълнително гражданите.
Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов заяви, че е шофирал в неделя "по подбалканската, 40 градуса, по-светлите коли не се виждаха". "Когато не се стремим да пазим човешкия живот, всичко друго е излишно", допълни още той..
Освен това депутатите приеха, че велосипедистите ще са задължени да ползват светлоотразителна жилетка, когато карат извън населените места, при намалена видимост и през тъмната част на денонощието. Те ще трябва да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

 

 
Партньори