Начало От страната Новини Обмисля се допълнително финансиране за аптеки в малки населени места
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Обмисля се допълнително финансиране за аптеки в малки населени места

"Нашата цел не е да закриваме аптеки, както се твърди на протеста пред Министерството на здравеопазването, а да се намалят цените, и предложенията ни касаят всички по веригата." - това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

на брифинг по време на протеста на аптекарите, който по това време се провеждаше пред министерството. Аптекарите протестират срещу предложението на Атанасова надценките на лекарствата да бъдат намалени с 2%.
Министърът уточни, че в момента текат дискусии между министерството и здравната каса за допълнително финансиране на аптеките в малките населени места. В момента всяка аптека получава по 2 лв. за изпълнение на рецепта, но има 39 общини, в които или няма аптеки, или няма такива, които са с договори с касата.
Като друга мярка за стимулиране на разкриване на аптеки е намаляването на таксите за разкриването им от 1000 на 500 лв.
Атанасова посочи, че има 3 различни ценови диапазона и надценки на лекарствата, които държавата регулира. Първият от тях е за медикаменти до 10 лв., в които попадат 998 лекарства. При втория – от 10 до 30 лв., попадат 684 лекарства, а в третия – над 30 лв., попадат най-много лекарства – 1246.
Именно при най-скъпите лекарства щяло да се усети и най-голямо намаление от цената – между 10 и 15 лв., а за най-евтините намалението щяло да бъде по-незначително.
На протеста пред министерството днес се събраха около 300 души. Имаше представители на аптекарския бранш от Перник, Бургас, Варна, Монтана, Пловдив и др. Протестиращите носеха множество транспаранти и карикатури на здравния министър.множество транспаранти и карикатури на здравния министър.

 

 

 
Партньори