Начало От света Новини Берлин празнува 25 години без Стената с 1 милион гости и 8000 балона
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Берлин празнува 25 години без Стената с 1 милион гости и 8000 балона

С грандиозно тържество жителите и гостите на германската столица Берлин честваха 25-ата годишнина от събарянето на Берлинската стена на 9 ноември, предават световните агенции.

Според прогнозите на туроператорите, над 1 милион туристи от всички краища на света са изпълнили улиците на града по повода.

 

Празникът започна с церемония в памет на жертвите на режима край мемориалния комплекс на "Бернаурщрасе". Това е един от десетките запазени символи на разединена Германия, наред с парчета от стената, които на места още стоят като наследство.

Над 8000 балони маркират стената на разстояние от 15 км. Те са опънати на въжета дълги 3.6 м - колкото е било високо зданието.

"Събарянето на берлинската стена показва, че мечтите се сбъдват и нищо не е невъзможно", заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на честванията. Тя използва случая да отправи послание и към проблемните райони: "Този ден показва, че имаме силата да определяме съдбата си и да правим нещата по-добри. Това е посланието от падането на стената. То е насочено към Германия, но и към другите страни в Европа и света, особено към народите на Украйна, Сирия, Ирак и останалите региони, където човешките права са застрашени и се нарушават".

Берлинската стена е изградена през 1961 г., за да разделя Източна от Западна Германия, но се превръща и в най-яркия символ на разделението между демократичния и комунистическия свят.

Източик: dnevnik.bg

 
Партньори