Начало От света Новини Унгарският парламент одобри закон, позволяващ изграждането на "Южен поток"
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Унгарският парламент одобри закон, позволяващ изграждането на "Южен поток"

Унгарският парламент одобри закон, който ще даде зелена светлина за изграждането на "Южен поток", съобщи Bloomberg. Депутатите одобриха поправката, която позволява една компания да изгради тръбата, дори и да няма лиценза, необходим, за да я управлява. 132-ма народни представители подкрепиха инициативата, "против" се обявиха 35. "Това ще даде тласък на "Южен поток" и ще покаже на Русия, че Унгария взима този проект на сериозно", казва Атила Холода, експерт по енергийни регулации, който е заемал длъжността заместник държавен секретар през 2012 г.

Унгария иска да започне да изгражда тръбопровода в рамките на идните шест месеца, каза в края на октомври Чаба Баи, директор на държавната компания MVM, която основа смесено дружество заедно с руския монополист "Газпром". Новата компания няма разрешение за дейност.

Bloomberg припомня, че проектът "Южен поток" има за цел да доставя газ от Русия до Европа, като заобикаля Украйна. Изданието допълва, че под натиска на ЕС и САЩ България спря работа по проекта през юни.

По-рано през октомври Янош Лазар, началника на кабинета на премиера Виктор Орбан, заяви, че "Южен поток" е "изключително важен" проект за Унгария, защото подобрява сигурността на газовите доставки в страната.

Подкрепата на Орбан за "Южен поток" е поредният ход, който обтегна отношенията между Будапеща и партньорите в ЕС и НАТО. През януари тази година Унгария и Русия подписаха договор, по силата на който Русия ще разширява единствената АЕЦ в Унгария. Унгария взе от Русия кредит на стойност 10 милиарда евро. Виктор Орбан, който беше преизбран през април тази година, заяви че Путин е един от възможните модели на управление, който той би могъл да следва.

Унгарският премиер е един от най-големите критици на санкциите срещу Русия. Орбан спря реверсивните газови доставки за Украйна за неопределен период от време само няколко дни след като се беше срещнал с изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер. Същевременно руският газов монополист увеличи газовите доставки за Унгария с около 67 %, сочат данните на сайта на унгарската държавна газова компания  FGSZ, отбелязва Bloomberg.

"Орбан тества границите на ЕС със своята подкрепа за Русия и "Южен поток", казва Ондраш Деак, анализатор от Унгарската академия на науките. "Но ЕС спря България и ще спре и нас", допълва той.

Източник: dnevnik.bg

 
Партньори