Начало От света Новини Орбан оттегли законопроекта за данък върху интернет
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Орбан оттегли законопроекта за данък върху интернет

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че предизвикалият бурни протести проект за данък върху интернет, "не може да бъде приет в сегашната му форма", и обеща "общонационално допитване" през януари, съобщи БТА. "Данъкът не може да бъде въведен в сегашния си вид. Никакъв закон не може да бъде утвърден при тези обстоятелства", каза Орбан в интервю за държавното радио.

След първи протест в края на миналата седмица, няколко десетки хиляди души протестираха на 27 октомври в Будапеща срещу проекта за данък върху ползването на интернет, който според опозицията потъпква свободите. Сегашните протести са най-големите от идването на консерватора Орбан на власт през 2010 г.

Противниците на проекта обявиха, че тази вечер свикват демонстрация за отпразнуване на победата си.

Преди Орбан да огласи оттеглянето на проекта неговата партия Фидес се опита безуспешно да успокои протестиращите, обещавайки данъкът да бъде сведен до равностойността на около 2 евро на месец за частни потребители.

Новият налог, който трябваше да се гласува в парламента на 17 ноември, беше остро критикуван и от Европейската комисия. Заради спорните си реформи в областта на медиите и правосъдието през първия си мандат Виктор Орбан търпи критики и от Вашингтон, според който в Унгария се наблюдава отстъпление от правовата държава.

Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус заяви тази седмица подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет.  Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира тогава говорителят на Крус,  Райън Хийт.

Какво предвижда проектът

Оригиналният вариант на текста предвижда интернет доставчиците да плащат 150 форинта (малко под 50 евроцента) за всеки гигабайт трафик. Ако се въведе максимална такса за крайния потребител, то остатъкът от данъка би трябвало да се покрива от доставчиците, а това веднага накара анализаторите да започнат да изчисляват какви загуби ще понесат мобилни оператори и собственици на интернет мрежи. В опит да не отблъснат бизнеса, от "Фидес" предлагат превежданите по това перо суми да се използват за намаляване на вноската по корпоративния данък.

Министърът на икономиката Михай Варга защити предложението във вторник с думите, че технологиите са променили начина, по който хората използват телекомуникационните услуги, а значи е време да се промени и данъчният кодекс. Министерството му твърди, че очаква да събере с новия данък 20 милиарда форинта (около 66 млн. евро).

Изчисленията според реалния интернет трафик обаче показват съвсем друго, твърди консултантската компания eNet. През 2013 г. по фиксирани мрежи са били пренесени 1.15 млрд. гигабайта, а по мобилни – 18 милиона гигабайта информация. Така би трябвало сборът по новия данък да е 175 милиарда форинта, а това са вече 577.5 милиона евро.

 
Партньори