Начало От света Новини Русия, Украйна и ЕС се споразумяха за газовите доставки
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Русия, Украйна и ЕС се споразумяха за газовите доставки

Доставките на руски природен газ за Украйна и ЕС ще бъдат подновени. МВФ и ЕС ще помогнат финансово на Украйна, за да плати на "Газпром". Русия, ЕС и Украйна са постигнали споразумение относно подновяване на доставките на руски природен газ през тази зима. На церемония в Брюксел бяха подписани всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна.
Те са подписани в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси.
С документите се уреждат доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания "Газпром" и украинската газова компания "Нафтогаз" Украйна.
Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, коментира Барозу. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че Украйна ще получи средства от МВФ и ЕС, за да плати доставките на руски газ.
Договорът за газовите доставки за Украйна е на стойност 4,6 милиарда долара, информира той и уточни, че в тази сума се включва дългът на Киев за вече получения руски газ, както и стойността на суровината, която Украйна ще получи до март 2015 г. Цената на природния газ е определена на 385 долара за 1000 кубични метра.
Украйна и "Нафтогаз" са готови в близко време да платят 1,6 милиарда долара за руския газ, увери Йотингер.
Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима и увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ.
Подписаното споразумение може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.
Руският министър на енергетиката Александър Новак пък увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа.

Доставките на руски природен газ за Украйна бяха спрени през лятото след спорове за цената, която няколко пъти бе вдигана от Москва след началото на въоръжения конфликт в Източна Украйна.
Киев искаше гаранции, че тази цена няма да промени по време на периода на действие на договора. Украйна има нужда от 4 милиарда кубични метра газ за зимата. Тя е получила уверения, че гореспоменатата цена няма да се променя.

Подписването на руско-украинското газово споразумение е във фокуса на световните медии.
„Вашингтон пост“ отбелязва, че то слага край на абсурдното спиране на газовите доставки за Украйна, които заплашваха да оставят хиляди украински домове зъзнещи от студ през зимата, но също така ще гарантира и редовното снабдяване с газ на много европейски страни.
Вестникът отбелязва че това споразумение идва след остър спор за цената на синьото гориво и след месеци на геополитически сътресения. То изглежда може да се разглежда като примирие, поне временно, на широкия фронт на бушуващия конфликт между Русия и Украйна, отразил се сериозно и на отношенията между Русия и Запада, които сега са в най-лошото си състояние след Студената война.

Някои лидери се опасяваха, че тази зима може да се окаже повторение на 2006 и 2009 г., когато редица страни в Източна и Централна Европа тежко пострадаха заради руско-украинските газови спорове.
Според „Вашингтон пост“ договорените цени на газа за Украйна са на нивото на средните за Европа – около 380 евро за 1000 куб. м. Украйна месеци наред се опитваше да постигне по-ниска цена – около 326 евро, както и да премахне системата на временни намаления – дългосрочна руска стратегия, която според Киев прави Украйна уязвима на политически натиск.
В този смисъл снощното споразумение е очевидна капитулация за Украйна, отбелязва вестникът. В същото време споразумението не гарантира, че няма да има спирания на газа тази зима.
Русия обясняваше предишни такива прекъсвания – всяко от тях продължаващо няколко дни – с технически затруднения, макар че те подозрително съвпадаха с периоди на политически напрежения, отбелязва „Вашингтон пост“.

 
Партньори