Начало От света Култура Пако де Лусия почина на 66 г.
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Пако де Лусия почина на 66 г.

Известният испански фламенко китарист Пако де Лусия почина на 66 години след сърдечен удар, докато е бил на плажа заедно с децата, си близо до дома им в Мексико, съобщи abc.es.
Роденият в испанския град Алхесирас музикант е един от най-популярните в света фламенко изпълнители, който след това вихри таланта си и в стиловете джаз, поп, салса и боса нова.

Носител е на най-престижното отличие от националния конкурс за фламенко китара в Кордоба, златен медал за заслуги в изящните изкуства, наградата за изкуство на княжество Астурия, носител на титлата доктор хонорис кауза в Университета в Кадис и на престижния музикален колеж в Бостън.

Майсторът на шестте струни няма множество записи, но безбройните му изпълнения на живо са запечатани в спомените на неговата публика по целия свят.
Сред някои от най-популярните му композиции са Entre dos aguas, La Barrosa, Barrio la Viña и Homenaje al Niño Ricardo.
Роден е в цигански квартал през 1947 г. Самата улица и фактът, че е син и брат на музиканти, възпитават у него влечението към фламенкото от ранно детство. Източник на вдъхновение за него са майка му Лусия Гомес-Португалката и баща му Антонио Санчес. От баща си и брат си Рамон получава първите уроци по китара.
Прозвището Де Лусия получава още в детството си, когато в квартала е имало твърде много деца с неговото лично име и за да се различават, към Пако се е добавяло името на майката.
В края на 60-те години се запознава с Камарон де ла Исла (Camarón de la Isla) – един от големите изпълнители на фламенко. Двамата записват десет плочи между 1968 и 1977 г. След това заедно и самостоятелно, изпълняват по-популярни вариации на тема фламенко и навлизат в други музикални стилове – поп, джаз, боса нова.
Пако де Лусия успява да задържи интереса на младата публика към фламенкото, като я съчетава с румба. Най-популярният му албум, роден от тази симбиоза, е "Между две води" (Entre dos aguas) от 1973 г. Той остава 20 седмици на върха на испанските музикални класации.
Албумът Friday night in San Francisco (1981 г.), записан заедно с друг голям музикант – Ал ди Меола, е продаден в над 1 млн. копия, което е немислим обем до онзи момент за изпълнител на фламенко.
Пълната дискография на музиканта включва над 30 албума, последният от които е "Хубави нещица" (Cositas Buenas), през 2004 г.
В последните години Лусия се завръща към продуцирането на музика с албума на младата изпълнителка La Tana.

 

 
Партньори