Начало От страната Новини Здравните власти предлагат по-строги мерки в борбата с COVID-19
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Здравните власти предлагат по-строги мерки в борбата с COVID-19

По-строги мерки в борбата с COVID-19 и удължаването им след 12 ноември - това предлагат здравните власти. Мерките засягат и учениците, и работещите, и пенсионерите. 
Препоръчва се дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас, а за по-малките - спиране на извънкласните дейности.
"Време е да се спрат всякакви дейности в учебните заведения, които са извън рамките на дадена паралелка", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването.
„Препоръчваме на ВУЗ-овете да преминат на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за медиците, и най-вече - за упражненията им, като голяма част от студентите вече са доброволци в отделенията за COVID-19”, обясни доц. Кунчев.

За работещите ще се препоръча хоумофис, където това е възможно.

„Крайно време е всички, които могат да работят дистанционно, да го правят", добави още той.

Ще бъдат направени препоръки максимум 50% от служителите на дадена компания да присъстват в офисите.

Обсъжда се и въвеждане на „зелен коридор" за пазаруване за хората над 65 г.

„Мисля, че трябва да се ограничи работата и на заведенията, които към момента не са затворени – до 22:00 часа. Това са заведенията за хранене и кафенетата”, допълни доц. Кунчев.

Предлага се и медицинският персонал, определен като контактен на заразени с коронавирус, да не се подлага на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта, те следва да останат на работа, за да не остават болниците без персонал.

Последното предложение е да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова специалисти от различни здравни заведения. Така натоварването ще е по-равномерно.
В момента в болниците в България се лекуват 3200 души.

„Те получават пълна медицинска помощ включително медицинските препарати, с които се лекуват хората по цял свят. На фона на тези хора е лесно да се намерят трима души, при които е имало забавяне на линейка или конфликт с лекар. Това създава впечатление за хаос. Къде е хаосът? В момента болничната помощ изнася цялата тежест на пандемията на гърба си. Това не е честно спрямо колегите, които не могат да се приберат при семействата си по цели седмици и са ангажирани денонощно с грижите за болните с коронавирус”, заяви Кунчев.
„Днес доц. Кунчев ще проведе разговори с експертните съвети по епидемиология и инфекциозни области. Всяка една от предложените мерките ще бъде прецизирана", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. И допълни: „Голяма част от мерките, които той предлага, вече са приложени в страната - в много области и в много училища".

„В ежедневна връзка сме с министъра на образованието и науката. Всички училища, които подадат заявление за преминаване на дистанционна форма на обучение, се одобряват от министъра. Това е така, защото има области и училища, в които няма нито един положителен случай", посочи министърът.

По думите му присъствената форма на обучение е най-ефективната. „Повярвайте ми, ще дойде време, в което ще започнем да задаваме въпроси защо имаме проблеми с нивото на образование на децата”, каза той.

„Всяка една мярка трябва да е добре обмислена, приложима, да може да бъде контролирана. Всяка мярка трябва да се спазва и разбира от българските граждани, за да доведе до медицински резултат. В противен случай всичко остава на хартия", категоричен бе министърът на здравеопазването.
Източник: nova.bg

 
Партньори