Начало От региона Новини “УЧИЛИЩЕ НА ВЪЗРАСТТА НА КОНТИНЕНТ“ - Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 200-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

“УЧИЛИЩЕ НА ВЪЗРАСТТА НА КОНТИНЕНТ“ - Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 200-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!

????УЧЕНИЦИ ЩЕ ЗАСАДЯТ 200 фиданки в Осогово. Новата гора ще бъде наречена "Св. Св. Кирил и Методий"!

 

????На 10-ти май, на централния площад "Велбъжд", в града, с цветни капачки, ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методий - глаголицата.

 

???? КЮСТЕНДИЛСКОТО УЧИЛИЩЕ Е НА ВЪЗРАСТТА НА КОНТИНЕНТА АНТАРКТИДА !

 

????ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН СТЪПИЛ НА АНТАРКТИДА - Проф. Христо Пимпирев, гостува на учениците от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Кюстендил.

 

????По повод 200-годишния си юбилей, Първо ОУ организира среща, под надслов ????????‍????????„Училище на възрастта на континент”! ????????‍????????. Тематичната среща се проведе в Голямата зала на читалище „Братство 1869” и с нея се даде старт на проявите, свързани с 200-годишния юбилей, от създаването на учебното заведение.

 

????Срещата бе открита от директорът на училището г-жа Мариана Панчева. „Наистина много смело и предизвикателно е да сравниш континент с училище, но е факт, че и континентът Антарктида и нашето училище отбелязват 200 години. Можем само да се гордеем, че сме наследници на една традиция. В продължение на 40 години училището е било само за момчета, по-късно в него започват да учат и момичета, по-заможни българчета. Училището през годините винаги е давало най-доброто, като знания на учениците”, обясни г-жа Панчева.

????Само дни след последното си участие в 28-та българска антарктическа експедиция, на разстояние от 13 хиляди километра, професор Пимпирев, се включи в срещата отбелязваща Юбилея на кюстендилското учебно заведение.

Ученият представи пред учениците данни за българската база "Св. Климент Охридски", която съществува на Антарктида от 30 години, както и за селището, за местния български пощенски клон и православния храм, построени там. Той отбеляза, и че вече са положени основите и на нова научна лаборатория. Според него това допринася България да бъде конкуренция на развитите държави и да се утвърди като уважавана полярна нация!

Срещата продължи със състезателна игра – викторина. Ученици разделени на два отбора отговаряха на въпроси от историята на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и такива, свързани с откриването на Антарктида.

Група „Слънца”, с художествен ръководител Снежана Иванова, представи и музикален поздрав. По случай юбилея на училището, Проф. Христо Пимпирев подари плакет на Българския арктически институт.

 

Проявите, свързани с юбилея, ще продължат и през???? "Седмицата на гората"????. Тогава, ученици ще засадят 200 фиданки в Осогово. Новата гора ще бъде наречена "Св. Св. Кирил и Методий"!

 

Най-големите събития ще се проведат през месец май. На 11-ти май ще се състоят заключителен концерт, съчетан с Мултимедиен спектакъл и "Рисуване на живо с пясък". Ден преди празника на Кирил и Методий - на 10-ти май, на централния площад "Велбъжд", в града, с цветни капачки, ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методий - глаголицата.

 
Партньори