Начало От региона Новини ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БФЛА: “БЪЛГАРСКАТА ЛЕКА АТЛЕТИКА СЕ ЗАВЪРНА ОТНОВО В КЮСТЕНДИЛ” !
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БФЛА: “БЪЛГАРСКАТА ЛЕКА АТЛЕТИКА СЕ ЗАВЪРНА ОТНОВО В КЮСТЕНДИЛ” !

БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО МАРАТОН - 2020г. ще се проведе В КЮСТЕНДИЛ !

САМО СЕГА ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ Е 20ЛВ. !

ПОБЕДИТЕЛЯТ ПЕЧЕЛИ  40 000ЛВ

+ 3 парични награди за най-бързите кюстендилци!

БФЛА И ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ ОРГАНИЗИРАТ НАЙ-МАЩАБНОТО СПОРТНО атлетическо СЪБИТИЕ В КЮСТЕНДИЛ !

БАЛКАНСКИЯТ МАРАТОН ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА ПРЕЗ 2020 г. ще се проведе в община Кюстендил – това обявиха на официална пресконференция в Парк-хотел “Кюстендил“, Председателят на Българската федерация по лека атлетика – Добромир Карамаринов, Антон Бонов – един от основните организатори на Маратона и движението Run Bulgaria, и Цветелина Кирилова - рекордьорка на 1000 м в зала и участничка на Олимпийски игри, финалистка на Европейски първенства, национален състезател в бяганията на средни и дълги разстояния, действащ треньор на целия Национален отбор по художествена гимнастика като треньор по кондиция.

В Балканския шампионат по маратон “Кюстендил 20 20“, се очаква да вземат участие минимум 15 държави, като стремежът на организаторите е, те да достигнат 21. Трасето на Маратона в Кюстендил,  който ще се проведе на 20-ти септември 2020г., вече е лицензирано - започва от центъра на града и преминава през няколко села от региона - с. Слокощица, с. Граница, с. Багренци, с. Гирчевци, с. Жабокрът и с. Ябълково, като след това се навлиза отново в града, преминава се през част от забележителностите на Кюстендил, бяга се по един от емблематичните мостове, Историческия музей и финалът е отново в Центъра на града – това са 21 км и се правят 2 обиколки.

БФЛА, съвместно с община Кюстендил, се заемат да организират изключително мащабно спортно събитие – маратон от 42км и полумаратон 21км, като участие ще могат да вземат не само професионални бегачи, а и любители на спорта. ОРГАНИЗАТОРИТЕ КАНЯТ ВСИЧКИ КЮСТЕНДИЛЦИ, ЛЮБИТЛИ НА СПОРТА И БЯГАНЕТО, ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ТАЗИ СТРАХОТНА ИНИЦИАТИВА И ЗАЕДНО, ДА ВЪРНЕМ ЛЕКАТА АТЛЕТИКА В КЮСТЕНДИЛ! Само до 31-ви декември таксата за участие в Балканския шампионат по маратон “КЮСТЕНДИЛ 2020“ е 20ЛВ, като регистрацията е online на адрес:

https://runbulgar.com/bg/#book

“Българската лека атлетика се завърна отново в Кюстендил! Ще започна с благодарности, благодарности, че сме отново в Кюстендил! Имам предвид отново, защото Българската атлетика беше тук! Преди 30-тина години. Но след това, Кюстендил, не мога да кажа напълно, но почти изчезна от картата на българската атлетика – не го казвам с упрек към сегашната управа, напротив, искам да я похваля, че отново не само българската атлетика, а и Балканската, ще намери място тук, защото това, за което аз ще говоря, всъщност е Балканския шампионат по маратон, който ще се проведе следващата година тук - в Кюстендил! Благодарности към община Кюстендил за това, което сте направили - то е много!!!  Ние даваме “Доверие в аванс“ – на община Кюстендил, защото нямаме опит тук – как ще се проведе, като се надяваме доверието ни да бъде оправдано! “ - това бяха част от думите на г-н Добромир Карамаринов – Председател на Българската Федерация по Лека Атлетика, Първи вицепрезидент на Европейската атлетика и член на Съвета на Международната федерация по лека атлетика

Добромир Карамаринов, Радмила Рангелова, Цветелина Кирилова и Антон Бонов официално обявиха датата и детайлите свързани с Балканския шампионат по маратон “КЮСТЕНДИЛ 2020“

Представяме ви встъпителните думи на Председателя на БФЛА, Първи вицепрезидент на Европейската атлетика и член на Съвета на Международната федерация по лека атлетика – г-н Добромир Карамаринов:

“ Ще започна с благодарности, благодарности, че сме отново в Кюстендил! Имам предвид отново, защото Българската атлетика беше тук! Преди 30-тина години. И то с много сериозно присъствие. Но след това, Кюстендил, не мога да кажа напълно, но почти, почти изчезна от картата на българската атлетика – не го казвам с упрек към сегашната управа, напротив, искам да я похваля, че отново не само българската атлетика, а и Балканската ще намери място тук, защото това, за което аз ще говоря, всъщност е Балканския шампионат по маратон, който ще се проведе следващата година тук - в Кюстендил! Благодарности към община Кюстендил за това, което сте направили- то е много!!!

То е много, защото инвестирането в атлетическата дисциплина – маратон е нещо по-различно, от колкото, в която и да е друга атлетическа дисциплина. Не случайно, с маратон се завършва всяко голямо първенство! Маратона е последната дисциплина на Световните първенства, Олимпийските игри завършват с маратон! Маратона е нещо отделно, маратона е нещо голямо!!! И за Кюстендил е огромна чест, и за нас беше огромна чест, като Балканска асоциация, да изберем Кюстендил! Ние даваме  “Доверие в аванс“ – защото нямаме опит тук – как ще се проведе, но екипът на Българска Федерация по Лека Атлетика, в частност Антон Бонов, който е мотора на тези инициативи от нашия екип, клуба по лека атлетика СКЛА “Цвети Кирилова“ и тук искам да подчертая за ГОЛЕМИТЕ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ЦВЕТЕЛИНА КИРИЛОВА и нейния клуб – тя е рожба на кюстендилската школа по лека атлетика, както и  Данчето Крумова - тя също е тук.  Аз тренирах заедно с г-жа Крумова, бях малко по-голям, но тя е една от Големите атлетки от нейното поколение, от Великите български атлетки, така, както по-късно беше и Цветелина – финалистка на Европейски първенства, участничка в Олимпийски игри, изобщо на всички големи форуми! Цвети донесе изключително много за доброто представяне на България, в отборните първенства, защото тя изнасяше една голяма част от задълженията на отбора - участвайки в 3, понякога и в 4 дисциплини – нали така Цвети?

– Да, Благодаря!

– Помня това! Да се върнем на Балканския маратон. Балканския маратон е една от съществените дейности на Асоциацията на Балканските атлетически федерации, която наброява вече 21 държави. Искам да кажа, малко повече за тази Асоциация, която далеч надхвърли границите на Балканския полуостров. Зародила се като такава, но предлагайки една изключително атрактивна програма за атлетите от тези федерации, всъщност страните, които са около Балканския полуостров сами поискаха да бъдат част от тази асоциация. 2010г. , когато аз оглавих Асоциацията, бяхме 9 държави. За следващите 9 години, 2010-2019 ние сме вече 21 държави, защото страни, които не са географски на Балканския полуостров – страни като Армения, Азербайджан, Грузия, Кипър, да не говоря за някои по-екзотични напр. като Сан Марино и Украйна, които също са приети, защото те се интересуват от нашата състезателна програма. Ние предлагаме 11 шампионата, всяка година. И една от тези прояви, 1 от тези шампионати ще бъде в Кюстендил. Благодарение на, надявам се, и атрактивния бюджет, от който ще отделим награден фонд и за самия Балкански шампионат, което е правило в нашите Балкански шампионати.

Повечето от Балканските страни, от страните, които членуват в Асоциацията на балканските атлетически федерации, ще дойдат тук, защото всички участват! Ще участват минимум 12-14 ! страни, но ако бъдем по-атрактивни ще се включат и повече. Нашите членове са 21. Ако успеем да привлечем почти всички ще бъде голям успех за Кюстендил! И за Балканската атлетика, разбира се. Не искам да бъда многословен, благодаря ви на всички вас, защото един маратон, той не може да се организира и направи от няколко човека. Изисква се голям брой доброволци, изисква се голямо участие от страна на общината, на гражданите - дори и като присъствие, защото за самите участници не е едно и също дали ще бягат пред пусти тротоари или ще са заобиколени от хора - пълни трибуни, пълни тротоари с хора, които ги аплодират ! Това е много важно!! Това е марката на големите маратони!! Тези, които се мъчат да правят маратони, около тях няма зрители. Но марката на големите маратони е, че бягайки, участниците виждат хората около тях, които ги окуражават! Защото, повярвайте ми, не е лесно да се избяга маратонската дистанция! Дори и половината - в полумаратона и всички останали дистанции, но няма да влизам в детайли, защото Балканския шампионат е само за класическата дистанция.

Зам. кметът на община Кюстендил – Радмила Рангелова изрази благодарности към БФЛА за доверието в аванс, гласувано към общината:

“Като община – домакин, първо искам да ви поздравя с “Добре дошли“, като се надявам да се чувствате уютно и комфортно в нашия град! Използвам тази висока трибуна, на която имам честта да бъда, заедно с хора, които имат огромен принос за развитието на българската лека атлетика, на първо място, да благодаря на Цвети Кирилова - за нейната енергия, за нейната безрезервност и всеотдайност! И за това, че разработи и предложи тази идея – Цвети Кирилова е основата днес да бъдем тук! На второ място, не по важност, разбира се, благодаря на Българската федерация по лека атлетика, в лицето на Президента на федерацията – г-н Карамаринов - за подкрепата в това начинание и за честта, която ни се оказва, да се наредим сред големите градове, на чиято територия се провежда подобен маратон, който вече се е превърнал и в традиция. И за да оправдаем доверието в аванс, което ни е гласувано от БФЛА , ще си позволя предварително да благодаря и на всички онези, които пряко или косвено участват или ще вземат участие при организацията и провеждането на този Балкански маратон – “Кюстендил 20 20“. Да си пожелаем спорна работа, успех и най-вече здраве! Благодаря ви!

Антон Бонов – един от основните организатори на Балканския шампионат по маратон “КЮСТЕНДИЛ 20 20“ разясни повече по детайлите свързани с трасето на маратона, неговото лого, начините за записване и спортните мероприятия, които ще се проведат в рамките на най-мащабното спортно събитие в Кюстендил  - Балканския шампионат по маратон КЮСТЕНДИЛ 2020, в който ще вземат участие повече от 15 държави:

Благодаря, на всички, които уважиха нашето събитие. Аз ще се фокусирам по-информативно и детайлно върху предстоящия Маратон. “Защо решихме да го направим в Кюстендил?“ – Първата причина е, както каза и г-н Карамаринов, тук имаме атлетически традиции и атлетическа подкрепа! Имаме 2 атлетически клуба, въпреки, че нещата преди години са тръгнали назад, СЕГА ТЕ ТРЪГВАТ НАПРЕД! Тези атлетически клубове, вече имат успехи, които след малко ще представим, разполагат с треньори - и в 2-та клуба, които се занимават с много деца. В Кюстендил преди няколко години направихме няколко инициативи, свързани с детската атлетика. Преди няколко месеца беше открита и реновираната зала по лека атлетика – закритата писта на стадион “Осогово“. Стадионът – външната му част, все още не е обособена за атлетика, но пък, Дай Боже, някой ден, да бъде ремонтирана и тя! Освен, че имаме тази подкрепа, втората причина е, че за Международен и Балкански маратон – особено важно е – географското положение. Тук сме на 80км от София и на около 90км от една друга голяма столица – Скопие – столицата на Северна Македония. Така че, за един голям маратон, това също е  много важно! Ще премина направо и към някои от фактите за Маратона: Той ще се проведе на 20-ти септември 2020г.! – Решихме да се проведе тогава, защото имаме 5 големи маратона в България, до тази година. Шестият ще бъде в Кюстендил! 4 от тези маратона са пролетта и най-подходящото време е есента. Интересното е, че това ще бъде след Олимпийските игри в Токио и след Европейското първенство в Париж – което е от 26-ти август до 30-ти август. Съобразихме спортния календар, за да имаме време, да се подготвим наистина сериозно, за организацията на едно много голямо състезание!

Трасето е полумаратон на 21км – правят се 2 обиколки, минава се през няколко села. Кюстендил се намира в една от най-красивите долини на България – може би най-плодородната! И във връзка с това, което казахме, че трябва да има публика, да има подкрепа за бегачите, трасето преминава през 6 села – в тази Кюстендилска долина. Освен града Кюстендил и във всяко от тези села, планираме да има Подкрепителен пункт с атракции, с хора, които подкрепят бегачите. През 2 до 6км бегачите ще имат подкрепа! Голяма подкрепа, освен пунктовете, ще има музика, ще има и хора, които да ги подкрепят! Защото ние знаем, че това е много важно! До като маратонците се състезават, на площада в Кюстендил , до сградата на Общината, която наистина е много красива, ще се провеждат други атлетически събития – “Мини крос“ на 2км - за тези, които тепърва започват да бягат и “Детска атлетика“ - казах вече, имаме опит тук – организирахме вече няколко пъти - и в училищата, и на стадион “Осогово“. Това, което целим е да стимулираме и малките, по-малките деца, да започнат да се занимават с атлетика!

Логото на маратона, наистина е много важно, защото Маратона не е само едно атлетическо събитие, но той е емблема за един град! Дизайнера е изобразил в логото - бягането на първо място, планините, които обграждат долината, красивата природа, имаме една череша, разбира се – където са цифрите, защото за Кюстендил, всички са чували – това е Долината на черешите, тук се раждат най-хубавите череши!  За това и черешата е вплетена в логото! Формата на логото е Кюстендилска област! Вече преминавам към самото състезание, за което стана на въпрос. Тук в момента е г-н Карамаринов- искам да ви припомня и да го поздравя, защото той преди 1 месец стана Първият българин, който е избран в Съвета на Международната федерация по лека атлетика! В 107 годишната история, което е признание за цяла България, за цялата българска атлетика! Освен това той е първия вицепрезидент на Европейската атлетика, Президент на Балканската атлетика, въобще той е 24 часа посветен на атлетиката. Нашият маратон в Каварна по постижения, по посещение, влезе в 100те най-добри маратона в света! Надяваме се и тук да станем най-добрия Български маратон! Като постижения! Разбира се, любителите са поканени да се включат! Вече започна и регистрацията – до Нова Година ще може да се регистрирате на една символична цена от 20лв/ 10 Евро! Тази регистрация се прави, разбира се, през интернет, така че могат да се записват хора от целия свят! Очакваме голям интерес! Това е една реклама, разбира се на България, и на Областта! Това е една от целите на маратона – да популяризираме красотите на Кюстендил и на областта!  Прогнозния ни брой участници е около 500 човека – към това ще се стремим, като около 150 от тях ще бъдат професионалисти и може би 300-400 любители. Надяваме се и с тази пресконференция слагаме началото на кампанията да популяризираме маратона в Кюстендил и леката атлетика!

И последно, МАРАТОН КЮСТЕНДИЛ става един от членовете на семейството на RUN BULGARIA – едно движение, което Българската Федерация по Лека Атлетика развива от 2018г. 2020г. – това ще бъде третата година на РЪН БЪЛГАРИЯ , част от която са няколко състезания в София, в Пазарджик, Поморие и др. Имаме членове и от Сърбия – Цариброд. Така че по всички тези състезания, които са от семейството на РЪН БЪЛГАРИЯ, също ще бъде промотиран МАРАТОНЪТ “КЮСТЕНДИЛ 20 20 “.

Последно, искам да ви покажа и самото трасе на маратона – то е официално лицензирано, старта финала са в центъра на града, бяга се през част от града, след това се излиза от него, минава се през с. Слокощица, след това с. Граница, с. Багренци, с. Гирчевци, с. Жабокрът, с. Ябълково и се навлиза отново в града, като се преминава през част от забележителностите на Кюстендил, по един от емблематичните мостове, Историческия музей, Центъра – това е 21 км и се правят 2 обиколки.

За записвания за полумаратон и маратон “Кюстендил 2020“, само до НГ – цената е 20лв, като регистрацията можете да направите на адрес:

https://runbulgar.com/bg/#book

 
Партньори