Начало От региона Новини “10 причини да остана в моя Кюстендил“ !
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

“10 причини да остана в моя Кюстендил“ !

Кампанията “Моят град“ на вестник “Стандарт“ се провежда в 42 града в България. Нейната цел е да покаже преобразяването на градовете и селата през последните години. Това преобразяване е представено на тези 10 фото-пана, като всяко едно от тях е своеобразната причина за гордост, за оставане във вашия град! Разгледайте ги добре и съм сигурна, че всеки един от вас ще намери причината, ще намери своята съпричастност и тъй като в успеха на вашия град е запечатан успеха на всеки един от вас, за това и по време на днешната церемония - 2рата част е имено награждаването на тези от вас, които със знанията и уменията си, са се превърнали в пример за гордост, не само в града ви, но и в цяла България!“ - коментира Славка Бозукова - гл. редактор на вестник “Стандарт“.

Гости на церемонията бяха - шампионката Любомира Казанова - медалист от ансамбъла по художествена гимнастика от последната олимпиада в Рио , Димитър Димитров - член на Управителния съвет на Българската федерация по самбо, областният управител - Виктор Янев, временният кмет на община Кюстендил - Светослав Василев , председателят на ОБС - Кюстендил - Михаела Крумова , Мая Николова - началник РУО - Кюстендил, инж. Стоян Стоилов - Областен председател на камарата на строителите в България, директорът на ОДМВР - Кюстендил - Елиан Стамболийски и зам. кметът на община Кюстендил - Росица Плачкова. Кандидатът за кмет на община Кюстендил - г-н Петър Паунов също присъства като гост и зрител на церемонията.


10 ПРИЧИНИ ДА ОСТАНА В МОЯ КЮСТЕНДИЛ
1. “ЗЕЛЕНА ГРАДСКА СРЕДА“
Централната част на града е изцяло благоустроена по проект финансиран по оперативна програма “Региони в разтеж“. Еко-парк “Езерата“ пък е възтановен по програма “Транс-гранично сътрудничество“ като с реализирането на този проект община Кюстендил възобнови парка, който е построен през 1908г. заедно жп гарата в града. Благоустроено бе и поречието на река Банщица , рехабилитирани са 42 530 кв. м. незастроени зелени площи. Изградени са нови алеи, детски площадки, кътове за отдих! Пак “Галерията“ е едно от любимите места напоследък на кюстендилци и също бе облагороден изцяло, като се изгради нова алейна мрежа с площ над 6 700 кв. м., поливна с-ма, ново осветление, реконструкция на водното огледало на фонтана. Извърши се озеленяване с много нови дървесни видове и храсти и висококачествени чимове. Изграждане на улици и благоустрояване на УПИ 8 и квартал 270, където вече има детска площадка, монтирана рампа за достъп на хора с увреждания, изградено парково осветление и озеленяване. по нац. програма за енергийна ефективност на многофункционални жилищни сградиса подписани 38 договора за санирането на 53 сгради на обща стойност 34 372 689лв.
2. “ОБРАЗОВАНИЕ“
За периода 2007-2019г. в образованието са инвестирани 15 800 000лв. за 10г. са реализирани проекти по енергийна ефективностна сградите на всички училища и детски градини. Средствата са вложени в осигуряване на транспорт на учениците от малките населени места, в благоустрояването на детски площадки и спортни съоражения, в модерно оборудване на учебната база, в изграждането на подходяща за децата градска среда и възможности за тяхното развитие и изява! Във всички детски градини и училищни площадки на територията на община Кюстендил е изградено видео наблюдение с цел осигуряване на по-голяма безопастност за децата.
3. “ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ“
Сградите на всички детски градини са санирани, а дворните им площи са превърнати в прекрасни кътчета за игри и забавления за децата. Кюстендил остава единствената община в България, която взе решение, родените деца след 1-ви януари 2013г. да бъдат освободени от такси за плащане на градините, на територията на града. Освен, че работят целогодишно, цетските градини могат да се посещават и от деца, които временно пребивават в Кюстендил.
4. “ТУРИЗЪМ“
Туризъм има в Кюстендил четири сезона! Кюстендил продължава с гордост да развива, вековната си история в балнолечението. Минералните извори на Кюстендил са повече от 40. Много са обектите в града, свързани с историята на балнолечениет, които са реставрирани като архитектурни и исторически паметници. С всяка година, интересът към Кюстендил, като дестинация предлагаща богат туристически продукт, става все по-голям! Гостите на града са привлечени от лечебните минерални извори, плодородната земя, благоприятния климат, паметниците на културата, природните забележителности и богатата културна програма. Доказателство за постиженията в развитието на туризма са получените награди - награда “Асеневци“, “Най-добра туристическа дестинация“, “Най-много инвестиции в туризма“, “Моят град е моята крепост“, “Международна туристическа борса“, “Аз обичам България!“, “Най-бързо развиваща се СПА дестинация“, “Най-зелена община“, “Най-зеления град“, а през м. април, тази година, Кюстендил бе избран и за “Най-добър град за живеене“ в националната класация на Дарик радио.
5. ПРАЗНИЦИТЕ В КЮСТЕНДИЛ
С богато украсена и пъстроцветна шевица от празници, кюстендилци пазят традициите в които акцент са плодородната земя, минералната вода и красивата природа. “Кюстендилска пролет“ е най-знаковия празник за Кюстендил, който се честтва всяка година в деня на пролетното равноденствие - 21-ви март. На този ден, през 1966г. се въвежда традицията за избор на девойки - символ на пролетта! Този празник, вече е пррочут не само в града и региона, но и извън границите на страната и се утвърди като един от най-обичаните и посещавани празници. “Празникът на черешата“ се провежда всяка година в 3 поредни дни от м. юни. В Кюстендил черешата е присадена в бита и културата на населението. Тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване. По време на празника десетки производители всички сортове череши на градския площад. Празникът винаги е съпътстван от конкурс за най-красиво подреден черешов щанд и богата фолклорна програма. В деня на Успение на Света Богородица, Кюстендил празнува Панагия - въздигане на хляба. Събитието е свързано с духовната култура на православното наследство на кюстендилския край. Панагия се провежда на 14-ти и 15-ти август от 2008г. насам. “празникът на плодородието“ увенчава есентта в Кюстендил. Вече 12-та година, в последните събота и неделя от м. септември, се представя изобилието и плодородието на кюстендилския овощен край. На този празник, земеделските производители от общината, аранжират атрактивно своите изложбени пространства, с произведената от тях продукция.
6. СОЦИАЛНИ УСЛУГИ
Кюстендил е първата община в България, която започна процеса по извеждане на децата от институциите. За периода 2007-2019г. са реконструирани, благоустроени и новоизградени над 20 бази за настаняване на деца, на възрастни и болни хора, останали без родителска и семейна грижа. Преди 12г. социалните услуги предоставяни от община Кюстендил бяха 9. Днес, вече, те са 26 - за 2 013 потребители. Продължават дейностите по разширение на социалните услуги, като се изгражда Център за работа с деца на улицата, Център за патронажна грижа с капацитет 186 потребителя. В периода 2007-2019г. са реализирани редица проекти за социални услуги, като по проект “Нови възможности“ е създадено социално предприятие “Обществена пералня“ - с цел осигуряване на заетост на лица от уязвими групи и за подпомагане дейността на общински социални заведения. Към настоящия момент, в община Кюстендил има вече 300 лични асистента, една група за взаимопомощ, за лица с психични страдания и 5-ма здравни медиатора. През 2020г. ще стартират още 10 нови социални услуги, за 249 потребителя.
7. “ИЗКУСТВО“
За периода 2008-2019г. община Кюстендил е инвестирала 435 997лв. собствени средства за подпомагане на културните институции. След основен ремонт , обект 366 беше превърнат в целогодишен Дом за отдих и творчество. Всяка година, на 1-ви февруари, община Кюстендил с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата връчват награда на името на най-обичания български художник - Владимир Димитров - Майстора. Наградата е признание за съвременните български творци и стимул за развитието на изкуството и културата.
8. “ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ“
През м. март 2013г. започна изграждането на вело-алеата, която свързва района на градсия плаж с кв. “Колуша“ в Кюстендил. Тя е дълга над 3км и широка 2м. През последните години, активно се извършва реконструкция и обогатяване на зелената система на територията на общината. Премахнати са голяма част от сухите, счупени и потенциално опасни дървета. Засадени са повече от 10 000 нови фиданки. Община Кюстендил предприе редица мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух - по-често почистване на улиците, създаване на повече тревни площи и засаждане на бързорастящи декоративни растения.
9. ЕКОЛОГИЧНИ ИНВЕСТИЦИИ
През м. юни на 2019г. в Кюстендил заработи нова станция за зареждане на електромобили. Устройството е на паркинга при градския Театър. Това е част от мерките за създаване на екологична среда в Кюстендил. За намаляване на риска от наводнения и предотвратяване на разпространението на отпадъци, редовно се почистват речните корита от нерегламентирани сметища и др. натрупвания, намаляващи проводимостта на водата. Извършена е реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води на град Кюстендил. “РИЛА ЕКО“ е един от най.големите проекти, които предстои да бъде реализиран на територията на общината в периода 2019-2022г. Той предвижда създаване на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и изграждането на инсталация за зелени отпадъци.
10. “СПОРТЪТ“

За периода 2008-2019г. общината е финансирала дейността на 25 спортни клуба с 2 672 169лв., а през последните 11г. за цялостната реконструкция на спортен комплекс “Осогово“ са инвестирани 1 921 689лв. След ремонта Спортен комплекс “Осогово“ вече разполага с 12 за различни видове спорт - закрита лекоатлетическа писта с хале за скокове и хвърляния, игрище за футбол, трибунна част за околло 10 000 зрители, игрище за волейбол, 2 тенис корта, затревен полигон за хвърляния , съблекални и сервизни помещения , медицински кабинет и административен корпус. Ежегодни се провеждат спортни ученически игри - общински, областни и зонални, в които участват всички училища от града. В Осоговската планина вече има изградени трасе за freestyle каране и 3 писти , като най-голямата от тях е писта “Осогово“ - с дължина 910м., средно ниво на трудност и се обслужва от влек, тип “Котва“. На картинг писта “Пауталия“ се провеждат редовно състезания от републиканкия картинг шампионат, но пистата е свободна за посещения и картове могат да се карат всеки ден. Открити бяха многофункционални спортни площадки с изкуствено покритие в различни квартали на града - “Запад“, “Румена Войвода“, “Герена“, “Бузлужа“, кв. 25, ул. “Камчия“, до стадион “Странджата“, както и в дворовете на Спортно училище “Васил Левски“ и на основните училища “Св. Паисий Хилендарски“, “Иван Вазов“ и “Христо Ботев“. Градсия плаж разполага с 2 плувни басейна - детски и за възрастни, като големия басейн отговаря на всички изисквания за провеждане на плувни състезания. На територията на плувния комплекс има изградено стандартно футболно игрище, работещо през цялата година.


 
Партньори