Начало От страната Новини Голяма промяна за всички българи в чужбина! Вижте новите условия за лични карти и паспорти
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Голяма промяна за всички българи в чужбина! Вижте новите условия за лични карти и паспорти

Стотици хиляди българи, живеещи зад границавече са облекчени с издаване и подмяна на документи за сaмоличност.
Министерство на външните работи пусна на интернет страницата си електронна платформа, чрез която емигрантите могат да подават заявление до МВР за преиздаване на паспорт или лична карта. Преди това емигрантите бяха принудени да пътуват километри, за да стигнат до посолство или консулство, където могат да подадат заявление.

Условието за използване на платформата е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.
Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. Посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.
Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.
Дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса услугата ще бъде по-евтина за хората. За сравнение в консулствата ни в Испания вземат 40 евро за паспорт плюс 20 за куриер. Паспортът в България струва 40 лв.

 

 
Партньори