Начало
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

Кюстендилски вести

Два мандата регионален министър и успешен министър на европредседателството

Лиляна Павлова: Познавам нуждите и проблемите на хората в отделните региони. Сред целите ми са развитите на пограничните и планинските райони за достъп до качествена заетост, образование, инфраструктура.

продължава>

 

Ваканция, здравей! Да играем безопасно!

С викторина, игри и веселие днес приключиха заниманията по програмата „Работата на полицията в училище“. Отбори от 8 училища в Кюстендил решаваха тестове, показаха умения за безопасни игри, познаване на пътните знаци и че могат да се грижат за собствената си сигурност.
Отборите, които бяха от по 5 участника, проявиха креативност в представянето си и това на училището - имаше научен експеримент, имаше „танц на пчелата“, хумористични сценки и музикални изпълнения. Имаше класиране и награди, осигурени от ГДНП - МВР.
На първо място се класира отборът на ОУ „Проф. Марин Дринов“, на второ място с еднакъв брой точки са отборите на ОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Ильо Войвода“. Призьорите получиха образователни игри, всички отбори получиха грамоти и учебни пособия.
Празникът „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ бе подготвен от учители от седемте основни училища в Кюстендил и ПМГ и инспекторите от Детската педагогическа стая към РУ-Кюстендил.
Източник:Dariknews.bg

 

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА

На 20 май от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.
Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан.     Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни.
Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.
След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил.
Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“.

продължава>

 
Партньори